Полша отменя президентските избори през май?

В страната има 84 заразени от коронавируса

Новини
16:42 - 14 Март 2020
2017
Полша отменя президентските избори през май?

Полша може да отмени президентските избори, насрочени за май заради пандемията от коронавируса. Това обяви днес полският заместник-министър на вътрешните работи и администрацията Павел Шефернакер, цитиран от Ройтерс.

"Изборите са след два месеца. Ще видим. Следващите дни ще бъдат ключови за това как се развива болестта в Полша. Ние ще наблюдаваме и ще вземем следващите решения. Днес няма такова решение, но това не означава, че то е изключено", каза Шефернакер в интервю за частното раюдио Ер Ем Еф Еф Ем. По думите му сега в Полша никой не мисли за изборите, а всички мислят как да бъде спряна епидемията, предава БТА.

Вчера полското правителство обяви, че затваря границите за чужденци, а управителят на централната банка призова за сваляне на основния лихвен процент като средство за оздравяване на икономиката.

В Полша има регистрирани 84 носители на коронавируса, включително двама починали, отбеляза Ройтерс.

Междувременно правителството на Косово реши да затвори всичките си граници, освен за собствените си граждани, заради пандемията от коронавирус, съобщи интернет сайтът Косова онлайн.

Премиерът Албин Курти съобщи след извънредно заседание на правителството снощи, че всички граждани, които влязат в Косово, ще бъдат проверени и поставени под карантина за 15 дни.

Правителството реши също така да затвори кафенетата и ресторантите, всички търговски центрове и да отмени всички културни и спортни мероприятия.

Общините Клина и Витина ще бъдат под карантина.

От 16 март временно ще бъдат прекратени всички авиолинии, ще бъдат разрешени само военни и медицински полети.

Курти призова всички да спазват препоръките на правителството и на Световната здравна организация.

В Косово тази сутрин бе регистриран трети случай на зараза с коронавирус, а вчера бяха регистрирани два, у 20-годишна италианка и 77-годишен мъж от Косово, съобщи министърът на здравеопазването Арбен Витиа. Новооткритият случай е на човек, член на семейството на 77-годишния мъж. Той е от село в района на Витина и неотдавна бил в Италия. Италианката работела в международна организация в Клина.

В сряда Косово затвори всички училища и прекрати публичните събирания до 27 март, а също така отмени полетите от Италия и други страни от ЕС.

Литва също обяви, че от днес следобед затваря границите си, за да спре разпространението на коронавируса, с който са заразени досега 7 нейни граждани от население 2,8 милиона души, предаде Франс прес.

"Свободното движение в Шенгенската зона бе най-голямата ценност, но сега тя се превръща в най-голямата заплаха", заяви министърът на вътрешните работи на Литва г-жа Рита Тамашуниене. Тя не посочи срока, през който тези ограничения ще бъдат в сила, поясни АФП.

Литва вече затвори всички училища, университети, детски градини, музеи и кина. Баровете в страната са задължени за затварят в 22 часа местно време.