Полша влага милиарди за да укрепи границите си с Русия и Беларус

Очаква се Европейската инвестиционна банка да обяви 500 млн. злоти финансиране на сателитно наблюдение в страната

Новини
15:33 - 18 Май 2024
4479
Полша влага милиарди за да укрепи границите си с Русия и Беларус

Полша обяви, че инвестира 10 млрд. злоти (2,55 млрд. долара) в подсилването на своите граници с Русия и Беларус, за да възпира потенциална агресия, пише Investor, като цитира Bloomberg.

Планът, наречен „Източен щит“, ще включва изграждането на нови укрепления, огради, промени в релефа и специално залесяване по протежението на 400 км сухопътна граница, обяви премиерът Доналд Туск. Той твърди, че правителството вече е започнало работа по проектите.

„Искаме нашата граница да бъде безопасна по време на мир и непроходима по време на война“, коментира Туск по време на събитие в Краков за отбелязване на годишнината от битката при Монте Касино в Италия през Втората световна война.

Ходът беше обявен на фона на поредната вълна от незаконни преминавания на мигранти от Беларус, които не бяха напълно възпрени от 5,5-метровата ограда, построена от предишната администрация през 2022 г.

Сигурността и рискът от руска намеса се превърнаха в основна тема, повдигната от управляващата коалиция в Полша в рамките на предизборната кампания за Европейския парламент.

Туск също така очаква Европейската инвестиционна банка да обяви 500 млн. злоти финансиране на сателитно наблюдение в страната. Очаква се системата да стане част от европейската система за противовъздушна отбрана.