Полша забрани на политиците да уволняват съдии

Сенатът отхвърли законопроекта, развързващ ръцете на държавниците

Новини
18:57 - 17 Януари 2020
1981
Полша забрани на политиците да уволняват съдии

Полша забрани на политиците да глобяват и уволняват съдии. Това бе утвърдено, след като Горната камара на полския парламент, Сенатът, отхвърли спорния законопроект. На 20 декември законопроектът беше приет от долната камара с 233 гласа "за" и 203 гласа "против".

Днес внесеният от управляващата партия "Право и справедливост" законопроект беше отхвърлен в контролирания от опозицията Сенат с 51 срещу 48 гласа.

Сега той се връща обратно в долната камара, в която управляващите разполагат с необходимите гласове за окончателното му приемане.

Според критици на законопроекта той има за цел да запуши устата на съдиите и да ограничи независимостта на съдебната система, което противоречи на европейските стандарти. Законопроектът предизвика възмущението на юристите и провокира улични протести.

ПиС обаче твърди, че предложените разпоредби не се различават от приетите в други страни членки на Европейския съюз и пренебрегва призива на Европейската комисия да прекрати работата по законопроекта, отбелязва ДПА.

Законът беше сериозно критикуван и от Венецианската комисия, експертния орган на Съвета на Европа по конституционни въпроси, от полския Върховен съд, както и от правната служба на полския парламент.

Но ПиС е непреклонна в становището си, че съдебната система в Полша се нуждае от дълбока реформа. Партията определя системата като неефективна, корумпирана и грижеща се само за собствените си интереси си останка от комунистическата държава. Критиците на закона просто са се вкопчили в привилегированите си позиции, казват представителите на управляващата политическа сила.
Според опозиционни политици обаче реформите на ПиС не засягат истинските проблеми на системата, а са опит за установяване на контрол над нея.