Полският парламент отложи важен дебат за Covid-19

Страната регистрира пик на заразени с коронавирус

Новини
15:59 - 20 Октомври 2020
975
Полският парламент отложи важен дебат за Covid-19

Полският парламент отложи предвидения за днес спешен дебат за новите правила за увеличаване на числеността на медицинския персонал, който да лекува пациенти с COVID-19, предаде Ройтерс.

Това стана в момент, когато Полша регистрира втория най-висок ръст на новите случаи на коронавирус за едно денонощие от началото на пандемията.

Управляващата партия "Право и справедливост" (ПиС) иска да се осигурят финансови стимули на медиците, лекуващи пациенти с Ковид-19, и да се улесни назначаването на общопрактикуващи лекари. Тя освен това желае да направи носенето на маска на обществени места задължително, на фона на съобщенията за отменени от съда глоби, наложени от полицията, заради несъвършенства в законодателството, предава БТА.

Центристката опозиция обаче твърди, че новите правила може да принудят жени лекари да се присъединят към медицинските екипи, лекуващи пациенти с COVID-19, скоро след раждане, и призова ПиС да уточни условията, при които медиците ще бъдат задължавани да работят със заразени с коронавируса.

Полското министерство на здравеопазването съобщи днес за 9291 нови случая на коронавирус за изминалите 24 часа - вторият най-висок ръст за едно денонощие след рекорда от събота, когато бяха регистрирани 9622 заразени.

В страната с 38 милиона души население досега са установени общо 192 539 случая на коронавирус. 3721 от тях са завършили със смърт.

Здравното министерство съобщи, че към днешна дата в Полша са хоспитализирани 8962 пациенти с COVID-19, 725 от които са поставени на респираторен апарат. Вчера бройките са били по-ниски - съответно 8375 и 672.