Полусезонът в Бундеслигата в цифри: Байерн с победа №1200, вкарват се средно по 3.4 гола на мач

Предлагаме ви още любопитни неща от елита на Германия от началото на кампания 2023/24

Спорт
15:20 - 12 Януари 2024
2205
Полусезонът в Бундеслигата в цифри: Байерн с победа №1200, вкарват се средно по 3.4 гола на мач

Бундеслигата ни предлага вълнуваща надпревара за "Сребърната салатиера" през тази кампания, в която е въвлечен неочакван претендент. Тази вечер битката се подновява с двубоя Байерн - Хофенхайм, който стартира в 21:30 часа.

Байер Леверкузен върви уверено по пътя на рекордите и е едноличен лидер в таблицата с четири точки преднина пред баварците, макар и с мач повече, а спасилият се на косъм през миналата кампания Щутгарт дава сериозна заявка за топ 4.

Хари Кейн показа, че Бундеслигата му е по мярка и трудно ще бъде спрян към голмайсторския приз още в дебютния му сезон, макар да има сериозна конкуренция в лицето на Серу Гираси (Щутгарт).

Представяме ви ключовите цифри от старта на кампания 2023/24 в германския елитен ешелон:

1 – Ян-Никлас Бесте стана първият голмайстор в историята на новака Хайденхайм в мач от Бундеслигата, разписвайки се във втория кръг.

2 – Ерен Динкчи се превърна в първият футболист на Хайденхайм, реализирал два гола в една среща от майсторския ешелон на Германия – в четвърти кръг срещу Вердер Бремен.

5 – Хофенхайм спечели първите си пет мача като гост за сезона. Само два клуба досега са правили подобен старт – Борусия Дортмунд през 2010 г. и Байерн Мюнхен през 2012 г.

7 – Общо седем хеттрика са отбелязани в първите 16 кръга, което е с три повече от целия сезон 2022/23. Хари Кейн е автор на три от тях, а Кевин Беренс записа името си в аналите като първият играч, нанизал три попадения с глава в една среща (1-ви кръг).

8 – Точно толкова наброяваше серията от победи на Байер между 5-и и 12-ти кръг, с което "аспирините" изравниха клубния си рекорд.

9 – Унион Берлин отстъпи в девет поредни мача, след като спечели откриващите си два. Досега столичани не бяха губили повече от четири последователни сблъсъка в шампионата.

11 – За първи път в историята си Щутгарт спечели 11 мача през първия полусезон и може да покачи тази бройка, ако подчини Гладбах при подновяването на шампионата.

12 – Леверкузен отбеляза два или повече гола в 12 от 16-те си мача, нещо, което не е праведно досега в историята на Бундеслигата.

14 – Серу Гираси постави нов рекорд в първенството, след като реализира 14 попадения в първите осем кръга.

15 – Голът на Томас Мюлер в деветия кръг го направи първия футболист в историята, разписал се в 15 последователни сезона в Бундеслигата.

16 – По-късно Матс Хумелс подобри постижението на Мюлер, след като заби попадение в 16-та последователна кампания в германския елит.

17 – Хари Кейн стигна квота 17 от попадения само след 11 мача, подобрявайки предишния рекорд на Роберт Левандовски.

21 – Кейн е и единственият играч в Бундеслигата с 21 гола в първите си 15 мача, разбивайки предишното постижение на Ерлинг Холанд, който имаше нужда от 22 срещи, за да натрупа тази бройка.

25 – Байер Леверкузен не познава поражението в 25 последователни мача във всички турнири (22 победи и три равенства), което е нов рекорд за германски клуб.

36 – Леонардо Бонучи (36 години и 159 дни) стана най-възрастният голмайстор в историята на Унион Берлин с гола си от дузпа срещу Дортмунд в седмия кръг

49 – С 49 точни попадения Байерн Мюнхен е №1 по резултатност този сезон. Историята помни само три случая, в които "баварците" са реализирали повече попадения в първите 16 кръга.

56 – Серията от 56 домакински мача на Борусия, в които отбеляза поне един гол приключи в 10-ия кръг при поражението с 0:4 от Байерн.

100 – Джамал Мусиала стана четвъртият най-млад играч със 100 мача в елита, след като достигна тази граница в последния рунд преди паузата.

230 – Макото Хасебе изигра своя мач №230 с екипа на Айнтрахт Франкфурт в 14-ия кръг, за да излезе начело по този показател в клубната история на "орлите".

300 – В осмия кръг Юлиан Бранд стана третият най-млад футболист с 300 участия в германския елит.

480 – Броят попадения, отбелязани от началото на сезона (средно по 3.4 на мач) – с осем повече спрямо същия период миналата година.

1200 – в 12-ия кръг Байерн отпразнува своята юбилейна победа №1200. Нито един клуб при майсторите в Германия не е спечелил повече от 876 двубоя.

39 507 – средната посещаемост на мачовете в Бундеслигата до момента, с което първенството остава на първо място по брой зрители средно на среща.