Полярен вихър вещае завръщане на лютата зима в България

Очакваните температури на места ще се понижат и ще са под минус 7-10°С

Новини
19:43 - 14 Февруари 2023
33053
Полярен вихър вещае завръщане на лютата зима в България

Завръщане на люта зима в края на февруари и началото на март вещаят всички най-нови глобални модели за времето, съобщават синоптиците от Meteo Balkans.

След прогнозите за стратосферно затопляне, повечето от тях вече „прихващат“ сигнала от разрушаването на полярния вихър. Тоест, метеорологичните модели започнаха да прогнозират по-зимен сценарий и след всяко ново обновление засега ги затвърждават.

Обикновено детерминистичните модели често сменят прогнозите си към края на 7-ия ден, но този път те са на едно и също мнение – зимата ще се завърне, както Meteo Balkans писа още миналата седмица.

Според текущите предвиждания на Глобалната система за прогнози, към 21 февруари до 27 февруари ни очакват валежи от сняг и трайно застудяване, което може да продължи до началото на март.

Дори GFS прогнозира сериозна зимна обстановка, която е свързана с преминаването на средиземноморски циклон към 1-2 март. Подобни циклони през март носят значителни снеговалежи в Рило-Родопския масив.

Очакваните температури на места ще се понижат и ще са под минус 7-10°С, а най-мразовито ще е в Западна и Североизточна България – под минус 12-15°С.

Както неведнъж сме подчертавали, подобни прогнози са несигурни в по-дългосрочен период, и е възможно да претърпят изменения. Следете и ежедневните прогнози на Meteo Balkans за най-навременните актуализации.