ПОМНИМ: 78 години от US-бомбите над София

Едно време
08:28 - 10 Януари 2022
3311
ПОМНИМ: 78 години от US-бомбите над София

На 10 януари 1944 година, преди 78 години, София преживява най-ужасното денонощие в историята си. Десет месеца след като България се присъединява към оста Берлин, Рим и Токио, Народното събрания обявява война на Великобритания и Съединените американски щати.

Това е един символичен акт, а не намерения и подготовка за водене на конкретни военни действия. От началото на войната, срещу британски или американски войник не е изстрелян нито един куршум, но този факт се оказва без значение за Лондон и Вашингтон.

През август 1943 г. след огромен натиск от Чърчил, Рузвелт се съгласява за операция „Приливна вълна“. Целта на операцията е с методичен терор от бомбардировки България и Румъния да капитулират.

Над териториите на двете държави започват системни въздушни нападения. От 17 ноември 1943 до 17 април 1944 година София е подложена на 11 въздушни нападения.

На 10 януари 1944 г. в 12:30 часа е първата атака. Столицата на България е атакувана от 170 бомбардировача и 100 изтребителя.

Срещу тях противовъздушната отбрана на София изпраща 39 прихващача. Съотношението на силите е 7 към 1 в полза на нападателите.

Над българската столица американците и англичаните образуват бомбен килим с ширина два километра. Българските и германските летци защитават самоотвержено града. След края на атаката равносметката е поразителна. България е загубила само 1 самолет срещу 31 свалени американски бомбардировачи.

София е унищожена. Разрушени къщи и разорани улици, димящи пожари и развалини, унищожени са електрическата мрежа и водопровода, студ , изплашени до смърт жени и деца, които плахо се завръщат към домовете си.

Хората търсят изчезналите си близки или топло място, където да се приютят в студената януарска нощ, когато изведнъж, неочаквано за всички и без предупреждение от сирените, се чуват артилерийски изстрели и в същото време над главите им прелитат 80 британски самолета и отново падат бомби.

Целият град е осветен от пуснатите с парашути, бавно падащи лампиони и пожари. Всеки се  прикрива, където го е заварила бомбардировката. Противовъздушната отбрана няма самолети за нощен бой. Така само за 45 минути настъпва истински ад под небето.

 За едно денонощие над жилищните квартали и центъра на София са изсипани 1800 бомби с обща тежест от 450 тона смъртоносен товар. Стотици жилищни сгради са унищожени, включително Народното събрание на България, Министерство на вътрешните Работи, БНБе, Народният театър, Българската академия на Науките.

Англо-американските бомби са пуснати над цивилни обекти, а не върху военно-стратегически. Убити са 750 цивилни граждани и още толкова са ранени, повечето жени и деца.

По радио БиБиСи британския премиер Чърчил цинично заявява: След като нашето лекарство върши толкова добра работа, нека българите получават допълнителни дози от него.

Пораженията и жертвите със сигурност са щели да бъдат катастрофални, ако не беше родолюбието, героизма и саможертвата на българските летци – изтребители.

Равносметката е 4208 убити, починали от рани и безследно изчезнали 4744, разрушени са 12 657 обществени и жилищни сгради.