Поморие изкърти рекордите по посещаемост

Морското градче беше на 200% пълно, доволни са местните

Новини
14:25 - 12 Септември 2024
1878
Поморие изкърти рекордите по посещаемост

Близо 2 милиона лева трябва да бъдат осигурени, за да се увеличи капацитетът на консулските ни служби в трети страни извън ЕС, от които България чака работници в сферата на туризма. Това заяви бившият служебен министър на туризма, а сега секретар в президентството Илин Димитров.

По думите му, отсега трябва да е ясно, че за облекчаването на процедурата, по която пристигат работниците от трети страни, са необходими законодателни промени.

Поморие е сред курортните градчета, белязали рекорд по посещения това лято.

Хотелите и почивните бази бяха пълни. Пеещите фонтани като нова туристическа атракция станаха истински хит. Сред търговците има и доволни, и недоволни, но всички са единодушни, че чуждестранните и българските туристи са били много.

Най-вече троянската керамика купуваха за подаръци чужденците.

Градът беше на 200% пълен",

разказва продавачка на сувенири. По нейни впечатления обаче посещаемостта на заведенията за хранене е била по-слаба.

Изпращаме труден туристически сезон, но малко по-добър от миналогодишния, твърди бившият служебен министър на туризма Илин Димитров. От 2 до 3% по-слаби са резултатите спрямо рекордния за страната ни летен сезон през 2019-а година преди пандемията, изтъква той, като се позовава на статистика на НСИ от края на август. Тези резултати се компенсират от зимния туристически сезон, който поставя абсолютен рекорд по посещаемост, коментира Димитров пред БНР.

Имаме нужда от промяна в летния ни туристически продукт,

прави равносметка бившият министър на туризма.

От бъдещите депутати зависи как ще се регулира процедурата по наемането на работници от трети страни за следващия летен сезон. На този етап това е единствената възможност да се осигури обслужващ персонал за летните курорти.