Поне 60 са жертвите от лодката с мигранти, разбила се край Италия

Нелегалните са били около 250 души на борда, тръгнали преди 4 дни от Турция

Новини
19:45 - 26 Февруари 2023
3326
Поне 60 са жертвите от лодката с мигранти, разбила се край Италия

В резултат на лошото време лодка с имигранти от Иран, Пакистан и Афганистан се разби край бреговете на италианския град Кутро в област Калабрия. Потеглила е от Турция преди 4 дни, като се предполага, че на борда ѝ е имало към 250 души. Загиналите до момента са 60, сред които 20 деца, а спасените имигранти са 80.

В селището Изола ди Капо Рицуто 56 от тях са настанени в центъра за търсещи убежище, а останалите са приети в болницата на Кротоне. Кметството на Изола ди Капо Рицуто предостави места, където загиналите ще бъдат погребани.

Задържан е предполагаемият незаконен превозвач  който е турски гражданин. Президентът на Италия Серджо Матарела заяви, че „от съществено значение е Европейският съюз да поеме конкретна отговорност за управлението на явлението миграция,  като се ангажира пряко в миграционните политики, в подкрепа на сътрудничеството за развитието на страните, от които бягат тези хора“. Председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен от своя страна каза, че трябва да се удвоят усилията по Пакта за миграция и убежище за централното Средиземноморие.

Преди дни парламентът на Италия прие закон за спасителните операции от кораби на неправителствени организации. Той е с редица бюрократични условия в несъответствие с правилата на морската навигация, като изискването да правят само един опит за спасяване наведнъж. Законът предизвика недоволството не само от страна на опозицията в страната, но и от ЕС.