Поптодорова: Тръмп се представя като жертва и увеличава подкрепата си

Бившата ни посланичка в САЩ коментира и други международни теми

Новини
19:28 - 09 Април 2023
2622
Поптодорова: Тръмп се представя като жертва и увеличава подкрепата си

Случващото се с бившия президент на САЩ Доналд Тръмп в политически аспект изглежда, че увеличава подкрепата за него и той изглежда като сигурен победител на вътрешнопартийни избори. Първите гласове ще се подадат през февруари догодина. Има още няколко разследвания, които текат срещу Тръмп. Това каза по НОВА бившата посланичка на България в Съединените щати Елена Поптодорова. Според нея Тръмп успява да се представи като жертва.

Поптодорова посочи, че дори Тръмп да вземе преднина в първичните избори, има още неизвестни. Европа се тревожи, ако кампанията на Тръмп вземе превес, обясни тя.

Относно ротационното председателство на Русия на Съвета за сигурност, дипломатът обясни, че е необходима реформа на ООН. Има голяма коалиция в полза на реформата на ООН. Много държави, които са извън Съвета за сигурност, явно се чувстват непредставени, заяви тя.

По повод новопристигналия американски посланик в София Кенет Мертен Елена Поптодорова посочи: "България може да се радва на кариерни дипломати, което е ясна оценка на Държавния департамент за сложността на региона".

За влизането на Финландия и Швеция в състава на НАТО след десетилетия неутралитет, тя бе категорична, че от 1955 г. не е имало по-ясно доказателство за укрепването на Алианса. „При този наложен неутралитет Финландия изгражда собствени способности, които да са в състояние да я защитят. Пътят към изграждане на национален суверенитет минава изцяло през укрепване на собствените си способности – това е урокът от присъединяването”, каза Поптодорова.