Пореден обрат, Григор е на финал в Женева

Българинът надигра Тейлър Фриц след два тайбрека

Спорт
18:04 - 26 Май 2023
2778
Пореден обрат, Григор е на финал в Женева

Григор Димитров се класира за първия си ATP финал от 2018 г. насам. Българинът изоставаше със сет и пробив срещу световния №9 Тейлър Фриц, но осъществи зрелищен обрат и елиминира втория поставен с 3-6, 7-5, 7-6(2).

По този начин българинът достигна до заключителния сблъсък в надпревара на клей за пръв път от Истанбул 2016.
Там негов опонент ще бъде Александър Зверев или Николас Джари.

ПЪРВИ СЕТ

Срещата започна агресивно от страна на американеца, който си спечели подаването на старта, след което проби Григор. Последва затвърждаване на пробива, като в началото Гришо трудно отговаряше на темпа на Фриц. Съперникът на Димитров отново беше по-деен и проби за втори път родния тенисист, но все пак Гришо върна един от двата пробива с отлична игра по диагоналите в петия гейм.

Началният удар на Фриц обаче отново заработи и след ново подаване на нула първата ракета на САЩ се доближи на гейм от спечелването на сета. От своя страна Димитров също започна да рискува повече на сервис и пласира три аса, които му помогнаха да редуцира пасива си. Българинът поведе с 30-15 в деветия гейм, но малко след това Фриц стигна до сетбол след бекхенд в мрежата на Димитров. Американецът не пропусна шанса си и пласира ас, с който приключи първата част при 6-3. 

ВТОРИ СЕТ

Втората част започна убедително от хасковлията, който сервира отлично, а Фриц не успя да отвърне на качеството на началните удари на родния тенисист. Фриц също се справи добре при своето подаване и бързо ситгна до 40-15, след което с грешен форхенд по диагонала взе гейма - 1:1.  В третия гейм на втория сет нашият тенисист трябваше да отразява три брейкпойнта и го стори успешно, след което завърши подаването си с успех. При сервиса си Фриц също не срещна проблеми и с добри комбинации направи 2-2.

Колебливите действия от Григор при негов начален удар продължиха и в петия гейм, когато Фриц намери начин да пробие съперника и взе предимство за 3:2. Фриц не допусна неточности при последвалото си подаване и затвърди пробива си. Димитров обаче бе решен да се бори докрай и след няколко много добре изградени атаки намали резултата на 4-3. 

Фриц не беше достатъчно сигурен при последвалото си подаване, а Григор стигна до две възможности да върне пробива. Той го стори при втория опит, когато с отличен бекхенд по диагонала матира съперника за 4:4. Гришо продължи с добрата си игра и върна водачеството си в сета за 5:4, но Фриц също възстанови добрите си разигравания, за да изравни след 40:15.

Димитров показа класа при ретурите в сервис-гейма на Фриц и с две точки за пробив затвори сета при 7:5.

ТРЕТИ СЕТ

Григор срещна трудности в първия си гейм, но успя да го спечели на 30, благодарение на началния си удар - 1:0. Димитров видя трудностите в играта на Фриц при подаването му и стигна до три точки за пробив. В първите две американецът беше точен и ги неутрализира, но грешен форхенд по правата прати гейма в полза на Гришо, който проби за 2:0. 

Фриц обаче прекъсна серията на Димитров и проби за 2-1 след три поредни двойни грешки от страна българина. Първата ни ракета стигна до нова точка за пробив, която обаче бе пропусната след форхенд в мрежата и американецът възстанови равенството в сета. Последва дълъг и оспорван гейм, в който Димитров допусна изравняване от 40-15, но въпреки това спечели подаването си след форхенд в аут на Фриц и направи резултата 3-2 в своя полза. 

Впоследствие двамата си размениха по един убедително спечелен сервис гейм, като по този начин Димитров запази водачеството при 4-3. 

Два пресилени форхенда на Гришо позволиха на Фриц да се откъсне с 30-0, след което американецът спечели нужните му още две точки, за да стигне до 4:4. При 30-0 за Димитров филето на мрежата се намеси изцяло в полза на съперника му, за да стане съотношението 30-15. Неправилно решение за къса топка коства на Гришо шанс да затвори гейма и трябваше да премине през 40-30, но той взе следващата точка за 5:4.

Фриц забрави за предишните си проблеми от начален удар и с поредица от мощни сервиси за 5:5.

Българинът започна с грешка от подсечен бекхенд за 0-15, но после и късметът му помогна чрез намеса на мрежата - 15-15. Ас номер 8 беше достатъчен за 30-15, но агресивен ретур по късия диагонал на американеца доведе до 30-30. Стигна се и до 40-30, защото Фриц не изпълни добре къса топка и последващ бекхенд, но нова неточност със задната стра на на Гришо вкара гейма в дюс. Великолепен форхенд по диагонала на българина му издейства авантаж и той се възползва, за да си гарантира поне тайбрек - 6:5.

Фриц съумяваше да комбинира добрите си начални удари с дълбоки форхенди и без да загуби точка стигна до решителния тайбрек - 6:6.

След това затвори мача със 7-6.