Пореден обрат във версията за смъртта на Деян Иванов – Китаеца

Новини
12:46 - 06 Август 2024
2027
Пореден обрат във версията за смъртта на Деян Иванов – Китаеца

Нов обрат във версията за смъртта на Деян Иванов – Китаеца. Нова версия за смъртта на Китаеца предоставя за SafeNews адвокатът на смейството на загиналия, Ивайло Юруков.

Основната версия за смъртта на бургаския крими герой Деян Иванов – Китаеца, настъпила в болницата часове след ареста му, е поето от него голямо количество наркотици, с цел да ги укрие от полицаите.

Разследването обаче предстои да придобие нова посока.

В търсене на истината за смъртта на 25-годишния си син, родителите на Деян се натъкват на информация за жесток побой над него от задържалите го двама полицейски служители от Пето районно управление на Полицията в Бургас. Предстои да бъдат проверени източниците на тази информация – очевидци, видео-записи, експертизи. Особено внимание в случая заслужава въпросът за състоянието, в което трупа на починалия е предаден на бащата, по който явно личат следите от зверски побой. Според разказ на очевидец, арестът е бил извършен в автобус на градския транспорт пред множество свидетели и то много преди полунощ, а не както се сочеше досега в 3 ч. сутринта. Другият съществен, но все още необявен пред обществеността въпрос, е своевременни ли са били предприети от страна на полицейските служители действия по транспортиране на задържания до болничното заведение, при положение, че се твърди същите да видели как задържаният поглъща голямо количество наркотици. Отговор на този въпрос лесно може да бъде даден при съпоставка на времето на задържането и времето на приемането му в Бургаската окръжна болница.

За смъртта на култовия крими герой Деян Иванов, по-известен като Китаеца, бе съобщено, че е издъхнал от свръхдоза в „Реанимация“ на УМБАЛ-Бургас.

Според версията той е бил арестуван при акция на полицията, но за да скрие следите си, преди ченгетата да нахлуят в дома му, глътнал пакет с около 20 грама пико и именно заради това бил откаран по спешност към УМБАЛ-Бургас, където въпреки лекарските усилия, е починал.

В дома му, в квартал „Рудник“ униформените откриха 2 килограма трева, около 300 грама кокаин и 300-400 хапчета.

Досъдебното производство неслучайно е образувано по чл. 115 от Накзателния кодекс, т.е. разследването е за убийство.

При наличието на тези данни бащата на Китаеца е ангажирал адвокат от София – топ юристът Ивайло Юруков, който през последните години доби голяма популярност именно с непоколебимостта си да търси отговорност за всякакви нередности и закононарушения, както от институциите, така и от държавни служители, включително и на такива от най-висок ранг (в това число Гл. Прокурор и заместниците му, Директор на СДВР, Началник на Столичния затвор и други високопоставени служители на Главната дирекциа „Изпълнени на наказанията“ и пр.). Същият, освен специалист в областта на наказателното право – защитник на редица знакови фигури в републиката, в биографията си има и стотици спечелени дела срещу институции като Прокуратурата, МВР, ГДИН, НАП – за обезщетения на граждани от техни незаконосъобразни действия и дава сериозна заявка да доведе докрай и случая със смъртта на Деян Иванов.

Юристът, който е „трън в очите“ на злосторниците на държавна служба, сподели, че със семейството провеждат собствено разследване и няма да се поколебае да изправи пред съда всеки служител, превишил властта си или опитал се да прикрие подобни действия на другиго, както и всеки, който затаи истината по случая.

По думите му – извършването на престъпления от служители на реда, независимо дали извършени умишлено, по непредпазливост или поради груба небрежност, следва да се преследват изключително строго, защото хората с власт следва да я използват именно за постигане на правомерни цели и техните действия трябва да служат като пример за обществото. Адвокат Юруков пояснява, че към настоящия момент предстоят редица действия по разследването до изясняване на истината относно причините за смъртта на задържания Деян Иванов, като е в готовност да държи обществеността в течение със случая (разбира се съобразно предоставените му от закона възможности), защото от държавните институции по някаква причина очевидно нямат такова желане, за разлика от много други случаи, действията по които с ухота биват медийно огласявани.

Битката за достигането до истината адв. Юруков ще води съвместно с повереника на майката на починалия Деян – бургаският правозащитник адв. Веселина Василева.