Поредна провокация от Русия , изтребители влязоха в Швеция и Финландия

Двете държави членки на НАТО отговируха с военни самолети

Новини
16:49 - 15 Юни 2024
2855
Поредна провокация от Русия, изтребители влязоха в Швеция и Финландия

Руски военни самолети са навлези във въздушното пространство над Швеция и Финландия в рамките на няколко дни, съобщиха медии в двете скандинавски държави, които наскоро станаха членки на НАТО. 

Последният случай е от петък, когато СУ-24 на руската армия е навлязъл в небето над шведския остров Готланд, съобщава в. "Афтонбладет". Пилотът е бил предупреден по радиото от дежурните в шведското въздушно бойно командване, но не е реагирал. Това е наложило да бъдат вдигнати два самолета JAS-39 Gripen, за да го прехванат.

"Това поведение е недопустимо, независимо дали е умишлено или не. Показва липса на уважение към нашата териториална цялост. Беше навлязъл на 5 км в нашата територия", коментира началникът на шведските ВВС Йонас Викман.

Министърът на отбраната Пол Йонсон пък заяви: „Руското поведение е неприемливо и непрофесионално". А външният министър Тобиас Билстрьом каза, че МВнР ще поиска обяснение от руското посолство в Стокхолм.

Това е първото нарушение на шведското въздушно пространство от 2022 г. Тогава 4 руски бойни самолета също кръжаха над Готланд. Военният експерт подп. Йорген Елфвинг заяви през "Афтонбладет", че сегашният инцидент вероятно е умишлено предизвикан.

"Може да е сигнал за нас, че Русия е готова да действа на фона на това, че Балтийско море се превръща в море на НАТО след влизането на Швеция и Финландия в Алианса. Може също така да е и събиране на разузнавателна информация, за да се види колко е готова да отговори Швеция", казва той.

Според подп. Елфвинг вероятно има връзка и с нахлуването над въздушното пространство на Финландия на общо 4 руски бойни самолета преди няколко дни. Въпросният инцидент е от 10 юни, когато е регистрирано навлизане на изтребители над град Ловииса, на около 100 км от столицата Хелзинки. Тогава е отбелязана голяма активност на руската военна авиация над Баренцово, Балтийско и Норвежко море, в която са включени стратегически бомбардировачи Ту-95МС и Ту-22М3, ескортирани от изтребители Су-30СМ, Су-27 и Су-33.

Били са извикани германски изтребители Eurofighter EF-2000, базирани в базата на НАТО в Латвия, за да прехванат два руски Су-27 и един самолет за електронно разузнаване Ил-20 "Кут", които са действали близо до балтийските държави, без да са представили предварително план за полет.