Поредни важни битки, но кой от какво се нуждае, за да продължи на европейското?

Нулево равенство би трябвало да класира Румъния и Словакия напред, но...

Спорт
11:57 - 25 Юни 2024
1715
Поредни важни битки, но кой от какво се нуждае, за да продължи на европейското?

Към края на груповата фаза участниците на европейското и техните фенове неминуемо започват да калкулират "какво и как" преди последните двубои.

Третият рунд в предварителните потоци ще продължи от неделя до сряда и със сигурност ще е много вълнуващо.

За осминафиналите се класират първият и вторият от всяка група плюс четирите тима с най-добри показатели от тези, останали на трета позиция.

Няколко отбора вече си осигуриха място в елиминациите - Германия, Швейцария, Италия, Испания и Португалия, а другите ще трябва да изчакат съдбата си, която не всички държат в свои ръце.

В група C Англия на Гарет Саутгейт сериозно разочарова с представянето си до момента, но "трите лъва" оглавяват класирането с 4 точки и трябва да стане някаква фантастична "въртележка", за да не продължат.

В последния кръг британците се изправят срещу Словения (2 т.), която при загуба е по-вероятно да остане извън борда. Дания (2 т.) и Сърбия (1 т.) излизат в директен сблъсък, а при успех на "плавите" ще стане доста интересно.

В група D, ако не беше спорно отмененият гол на Нидерландия в мача срещу световния вицешампион Франция, "лалетата" щяха да са отпразнували класирането си за осминафиналите. Преди финалния рунд в групата обаче "петлите" са в по-изгодна позиция за първото място.

Франция и Нидерландия имат по 4 т. и се изправят съответно срещу Полша (0 т.) и Австрия (3 т.). Както стана дума, "дружината" е първата от осемте селекции, които ще отпаднат след груповата фаза, а австрийците се готвят да дадат сериозен отпор на "лалетата".

Най-оспорваният поток е в група E, в който Румъния, Белгия, Словакия и Украйна имат по 3 т. В последния кръг северните ни съседи срещат Словакия, докато Белгия ще има за съперник Украйна.

Вариантите са безброй, но с почти абсолютна сигурност може се твърди едно - третият от тази група ще продължи напред. Въпросът е кой ще бъде той. Вече се прокраднаха слуховете за сметки, че нулево равенство класира Словакия и Румъния напред, но това ще видим днес дали ще стане факт.

В група F потокът се оглавява от Португалия, която с две победи проби до фазата на елиминациите. Турция има три пункта, а Чехия и Грузия - по един.

В последния кръг дебютантът Грузия играе срещу Кристиано Роналдо и компания, а Чехия се изправя срещу Турция. Точка ще е достатъчна на южните ни съседи, за да се поздравят с осминафинална квота.