Пороят в Пловдив на косъм да блокира влаковете

Вътрешният министър: Половин метър вода ни делеше от заливането на електрическите табла на НКЖИ

Новини
12:03 - 03 Юни 2019
2211
Пороят в Пловдив на косъм да блокира влаковете

Над 12 са били критичните точки в Пловдив по време на пороя, който се изля над града. Това съобщи на брифинг в Пловдив министърът на вътрешните работи Младен Маринов, цитиран от Агенция „Фокус”.

„Една от тях е при управлението на НКЖИ в града, където половин метър вода само ни делеше от товa да бъдат залети всички елтабла, които да доведат до изключване на напрежението по линията, но се справихме отлично”, каза министърът. Той благодари на всички от Кризисния щаб, които са работили през цялата нощ - районни кметове, областния управител, служители на пожарната, и на МВР.

Младен Маринов посочи, че около 1.00 часа в Пловдив е пристигнал и директорът на ГДПБЗН главен комисар Николай Николов, който е следял отблизо ситуацията на терен, заедно с директора на Областната дирекция на МВР старши комисар Атанас Илков. По думите на министъра ситуацията е била наистина критична и дори не е вярвал, че Пловдив ще осъмне без проблеми и че хората ще могат спокойно да стигнат до работните си места.

„Очакват ни още валежи по прогноза, това може да касае цялата страна”, обърна внимание вътрешният министър и изтъкна, че службите остават бдителни и готови за реакции. "Очаква се съвсем скоро да бъде възстановено управлението на бариерите по жп линията в Пловдив, като в момента те са на ръчен режим. Все още в града не работят и два-три светофара", поясни Младен Маринов.

По думите му важното е, че няма човешки жертви, щетите са материални и ще бъдат описани и възстановени.

Маринов заяви, че Кризисният щаб, който бе създаден в Пловдив, е преценил, че не се налага обявяването на бедствено положение. "Причините не трябва да се търсят в шахтите, защото това е нечувано голямо количество дъжд който е паднал в Пловдив за кратко време", коментира вътрешният министър.

Допълнителни сили на Пожарните служби от Кърджали и София са реагирали и са се притекли на помощ в Пловдив. Благодарение на това в града няма сериозни нарушения на инфраструктурата.

Около 30 души, най-вече майки с деца, са били евакуирани и извадени от автомобилите им по време на снощния порой в Пловдив. Това съобщи директорът на ГДПБЗН главен комисар Николай Николов. Имало е и евакуация на хора към по-високи етажи за осигуряване на безопасност на деца и възрастни хора, както и на лежащо болни. Според Николов над 70 литра в час е падналото количество дъжд в Пловдив. „Това е изключително голямо количество дъжд, което се очакваше за два дни“, уточни Николов.