Порожанов не се плаши от проверки в къщите за гости

Не всички са използвани по предназначение, оплаква се министърът на земеделието

Новини
15:28 - 19 Април 2019
3168
Порожанов не се плаши от проверки в къщите за гости

„Не се притеснявам от проверки”, каза министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов пред журналисти в Бургас по повод обвиненията за злоупотреби в Държавен фонд „Земеделие“. По думите му е притеснителен по-скоро фактът, че някои от къщите за гости, част от Държавен фонд „Земеделие“, не са използвани по предназначение.

„Фондът не може да провери всяка една къща. Има 700 къщи за гости. Още преди време се постави темата, че не всички от тях се използват по предназначение. Още през 2016 година от фонда качихме на интернет страницата всички къщи за гости по стария програмен период – къде са локализирани и как са направени. Първо, за да може това да се ползва като информация от гражданите, и второ, за да бъдат подавани сигнали, за където се установи, че не се ползват по предназначение“, отбеляза министър Порожанов. Той добави, че Държавен фонд „Земеделие“ проверява на база анализ на риска и въз основа на сигнали.

Някои от къщите за гости, част от Държавен фонд „Земеделие“, не са използвани по предназначение, твърди министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов

„Докато съм бил във фонда е нямало сигнал срещу Александър Манолев“, каза още министърът на земеделието, храните и горите. На въпрос защо са били отпуснати пари на Александър Манолев, след като е бил зам.-министър на туризма и член на УС на фонд „Земеделие“, министър Порожанов отговори, че Манолев не фигурира като бенефициент и освен това отрече да познава Ана Димитрова – едноличен търговец на фирма „Агротрейд“.

„В конкретния случай има проверка, която ще установи всичко. Това, което може да се установи на първо четене, е, че обектът не е използван по предназначение. Доколкото знам, фондът е изпратил разследване по случая. Фонд „Земеделие“ има процедури за договаряне и такива за плащане. Всяка една заявка за плащане, която дойде, се разпределя на седмична база, в зависимост от натовареността на фонда. Разпределят се в дирекцията „Оторизацията на плащанията“, където работят над 100 човека, преглеждат се от двама експерти, независимо един от друг, след това се изготвят изискуемите контролни листа, след което се изготвя седмичен протокол, който трябва да се подпише от изпълнителния директор.Следователно, процедурите са спазени от служителите“, заключи министър Румен Порожанов.