Портних яростен след загубата: Местната власт може да бъде напазарувана

Черният тон на кампанията и умишлено продължилите ремонти доведоха до загубата, заяви екскметът

Новини
16:43 - 06 Ноември 2023
3353
Портних яростен след загубата: Местната власт може да бъде напазарувана

Изводите за битката за Варна тепърва ще се правят. Отсега са ясни две неща - местната власт може да бъде напазарувана, буквално - и в Общинския съвет, и в администрацията. На практика видяхме как бизнесът си купи кмет.

Това каза Иван Портних по време на пресконференция.

Изборните резултати са окончателно ясни, каза Портних и благодари на всички, които са ги подкрепили, въпреки предизвикателствата. Той подчерта, че ГЕРБ е победител във Варненска област с редица спечелени общини. От 12 общини в региона на първи тур спечелихме девет, а на втори  - още две, обобщи той.

Той коментира, че загубата във Варна е обусловена от продължилите умишлено дълго ремонти на ВиК и на уличната инфраструктура, довели до дискомфорт в бита на варненци, както и надделяването на корпоративния вот в града. Портних ще бъде  общински съветник и заедно с колегите си ще бъде коректив на предстоящото да се сформира мнозинство в Общинския съвет.

По думите му обаче, червената лампа, която трябва да светне за всички политици, е ниската избирателна активност. В подкрепа на думите си за съмнение за изтъргувания вот той посочи, че данните от поръчаните от тях социологически изследвания се разминават с резултатите. Никоя от агенциите не показа, че обществените нагласи не са в наша полза, каза Портних.

Лъжите на промяната започнаха да се срутват още през вчерашния ден, като например, че Варна се управлява от икономически кръгове. Ако беше така, нямаше да получат подкрепа от всички местни икономически групировки, събрани около презастроителите, подчерта Портних. Бизнесът инвестира милиони в кампанията на Благомир Коцев, допълни досегашният кмет, като изказа предположение, че спонсорите ще очакват резултати и възвръщаемост.

Като основна причина за изборното поражение той определи "политическия рекет с ремонтите през последните месеци, които направиха живота на хората непоносим" и окачестви това като добре синхронизиран заговор.

Според него точно саботажът на добре направената инвестиционна програма за облагородяване на градската среда - със забавяне и мотане, се е превърнал в ключов инструмент в предизборната кампания на опонента му.

Черният тон на кампанията и неуредиците бяха предпоставка за ниската активност, убеден е бившият кмет, което е довело и до натежаването на корпоративния вот.

Портних каза, че ще бъде част от новия Общински съвет, до дни ще бъде взето решение дали ще бъдат направени някои промени и пренареждане. Както винаги ще продължим да работим за Варна, категоричен е той.