Портокалова бисквитена торта с бадеми (луксозна, но и лесна)
за 12 порции, 45 мин + печенето

Бисквитената торта може да е и съвсем луксозна творба. Ако се направи не с готови бисквити, а с бисквитено тесто. Не става дума за нещо сложно. Tакова тесто – с брашно, масло, яйца, малко бакпулвер и ядки за разкош, има във всеки бабин тефтер. Бърка се и се пече блатът от бисквитеното, пандишпанено тесто.
Предлагаме изключително стилна френска бисквитена торта с портокали.
Продукти
За блата:
1 ч.л. меко масло
40 г филирани бадеми – белени и нарязани на люспи
4 яйца
1 щипка сол
180 г захар
75 г брашно
25 г царевично нишесте
½ ч.л. бакпулвер
1 портокал – настърганата кора
За гарнирането:
250 мл портокалов сок
1 лимон на сок
2 с.л. портокалов ликьор или друг ароматен алкохол
3 портокала
150 г портокалово сладко или друго по избор
200 г маскарпоне (може да се замени с друго крем сирене или заквасена сметана)
2 с.л. захар
100 мл течна сметана или прясно мляко
Приготвяне
Намазва се дъното на форма за печене с хартия за печене с маслото. Поръсват се равномерно бадемите.
Белтъците се разбиват с щипката сол и 90 г захар на твърд сняг.
Жълтъците се разбиват с останалата захар на пяна. Прибавят се брашното, нишестето, бакпулверът и портокаловта кора и се разбърква.
Добавят се белтъците с внимателно разбъркване чрез повдигане.
Тестото се изсипва във формата. Пече се в загрята фурна на 170 градуса около 35 мин. Изважда се готовият блат, маха се хартията и се оставя напълно да изстине.
Блатът се надупчва на няколко места с клечка за зъби. Смесват се портокаловият сок, ликьорът и лимоновият сок и се полива равномерно блатът с лъжица.
Обелените с нож до плода портокали се нарязват на тънки кръгчета. Покрива се блатът.
Загрява се портокаловото сладко с 30 мл вода, като се разбърква. Оставя се да изстине и се намазват портокалите. Тортата почива поне 1 час.
Разбъркват се маскарпонето, течната сметана и захарта на крем. Поднася се към тортата за гарниране.