Портокалова бисквитена торта с бадеми (луксозна, но и лесна)

за 12 порции, 45 мин + печенето

Кухня
07:22 - 18 Май 2025
529
Портокалова бисквитена торта с бадеми (луксозна, но и лесна)

Бисквитената торта може да е и съвсем луксозна творба. Ако се направи не с готови бисквити, а с бисквитено тесто. Не става дума за нещо сложно. Tакова тесто – с брашно, масло, яйца, малко бакпулвер и ядки за разкош, има във всеки бабин тефтер. Бърка се и се пече блатът от бисквитеното, пандишпанено тесто.

Предлагаме изключително стилна френска бисквитена торта с портокали.

Продукти

За блата:

1 ч.л. меко масло

40 г филирани бадеми – белени и нарязани на люспи

4 яйца

1 щипка сол

180 г захар

75 г брашно

25 г царевично нишесте

½ ч.л. бакпулвер

1 портокал – настърганата кора

За гарнирането:

250 мл портокалов сок

1 лимон на сок

2 с.л. портокалов ликьор или друг ароматен алкохол

3 портокала

150 г портокалово сладко или друго по избор

200 г маскарпоне (може да се замени с друго крем сирене или заквасена сметана)

2 с.л. захар

100 мл течна сметана или прясно мляко

 

Приготвяне

Намазва се дъното на форма за печене с хартия за печене с маслото. Поръсват се равномерно бадемите.

Белтъците се разбиват с щипката сол и 90 г захар на твърд сняг.

Жълтъците се разбиват с останалата захар на пяна. Прибавят се брашното, нишестето, бакпулверът и портокаловта кора и се разбърква.

Добавят се белтъците с внимателно разбъркване чрез повдигане.

Тестото се изсипва във формата. Пече се в загрята фурна на 170 градуса около 35 мин. Изважда се готовият блат, маха се хартията и се оставя напълно да изстине.

Блатът се надупчва на няколко места с клечка за зъби. Смесват се портокаловият сок, ликьорът и лимоновият сок и се полива равномерно блатът с лъжица.

Обелените с нож до плода портокали се нарязват на тънки кръгчета. Покрива се блатът.

Загрява се портокаловото сладко с 30 мл вода, като се разбърква. Оставя се да изстине и се намазват портокалите. Тортата почива поне 1 час.

Разбъркват се маскарпонето, течната сметана и захарта на крем. Поднася се към тортата за гарниране.