Посланикът на САЩ на крака при Румен Радев

Херо Мустафа влезе на среща в президентството малко след 15 часа

Новини
17:42 - 13 Февруари 2023
4657
Посланикът на САЩ на крака при Румен Радев

Посланичката на САЩ в България Херо Мустафа влезе на среща в президентството малко след 15 часа. Визитата ѝ бе уловена от обектива на фоторепортера на „Булфото“, който в този момент снимаше представителите на Коалиция „ЛЕВИЦАТА“, която се регистрира в ЦИК за участие в предсрочните парламентарни избори.

Паркирането на черния джип на американския дипломат № 1 в София пред „Дондуков“ 2 не остана незабелязано от Румен Петков, който беше зает повече да наблюдава това събитие, отколкото изявлението на колегата му Валери Жаблянов.

Посещението на Херо Мустафа се случва три дни, след като американският закон "Магнитски" нанесе нов удар по политическия елит в България, припомня dir.bg.

В късния следобед на 10 февруари първо САЩ обяви, че санкционират бившите министри Владислав Горанов, Румен Овчаров, бившия изпълнителен директор на АЕЦ "Козлодуй" Иван Генов, председателя на "Русофили" Николай Малинов и члена на съвета на директорите на атомната централа Александър Николов. Малко по-късно стана ясно, че Великобритания също налага санкции, но срещу тримата българи, засегнати от първи пакет засегнати по "Магнитски" - Васил Божков, Делян Пеевски и Илко Желязков.

"Великобритания и САЩ предприемат координирани действия за изкореняване на корупцията в България", гласеше изявлението на Лондон.

Реакциите в България не закъсняха, като и президентът Румен Радев, и премиерът Гълъб Донев приветстваха координираните действия на САЩ и Великобритания.

"Държавният глава високо цени подкрепата на стратегическите партньори на България САЩ и Великобритания в борбата с корупцията, принос за което имат наложените санкции на български граждани", бе позицията на президента, цитирана от прессекретариата му.