Посланикът на САЩ в Скопие: Ветото на България води до множество рискове

Новини
13:36 - 23 Януари 2021
2455
Посланикът на САЩ в Скопие: Ветото на България води до множество рискове

"Разочаровани сме от ветото на България по ред причини, първо защото вярваме, че Северна Македония е била готова да започне процеса на отваряне и затваряне на глави с ЕС", заяви посланикът на САЩ в Скопие Кейт Мари Бърнс в интервю за радио Voice of America, цитира думите й Фокус.

Според нея ветото крие рискове не само за Северна Македония, но и за ЕС, както и на процеса на разширяване като цяло. Кейт Мари Бърнс припомни, че САЩ са ангажирани с този регион и със Северна Македония от десетилетия.

"През последните няколко години много интензивно участваме в подпомагането на Северна Македония за присъединяване към НАТО, в подкрепа на нейните стремежи и усилия за присъединяване към ЕС, както и към разширяване на икономическото сътрудничество и регионалното сътрудничество като цяло. Вярвам, че този вид сътрудничество ще продължи и, разбира се, то ще бъде фокусирано основно върху нашата подкрепа за евроатлантическата интеграция на Северна Македония. Това е основата на нашата политика тук и има много работа, която трябва да се направи по отношение на подпомагането на програмата за реформи, както и осигуряването на напредък в процеса на присъединяване към ЕС, каза още тя.

Според нея е важно двустранните преговори да продължат под някаква форма.

"Надявам се, че тези дискусии ще продължат по конструктивен начин и по подходящ начин и за двете страни, както и в интерес на двете страни. Отделно от това е важно да се поддържа почвата в готовност и да се проведат преговорите за процеса на присъединяване към ЕС", допълни посланикът на САЩ в Скопие, като изрази надежда за това, че за Португалия ще бъде приоритет разширяването на ЕС по време на нейното председателство.

"Очевидно е, че бяхме много разочаровани от решението на България да блокира началото на процеса на присъединяване през миналата година и ще продължим да правим каквото можем, за да гарантираме, че двустранните въпроси се решават по двустранни канали и че добрата воля и продължаващите усилия, които Северна Македония показва, за да може двустранните преговори със София да продължат по положителен начин, отделно от политическата реторика", каза още тя.

Според нея има държави, които не споделят еднакви виждания за Северна Македония в Европа и които не споделят ценностите на Европа като свободна и обединена, където има траен мир и стабилност.

"Те могат да се опитат да използват ситуацията за своя стратегически интерес. Ясно е, че Русия и Китай не споделят тази визия и мисля, че това е нещо, което всеки трябва да има предвид. Ето защо е особено важно процесът на присъединяване към ЕС да продължи напред възможно най-бързо", предупреди тя.