Посланикът ни в Берлин: Проверявайте мерките за отделните провинции преди път

Идващите от рискови зони в Германия да представят задължителен PCR тест

Новини
18:45 - 28 Октомври 2020
1240
Посланикът ни в Берлин: Проверявайте мерките за отделните провинции преди път

Гражданите, които идват от рискови области в Германия, трябва да представят на влизане отрицателен PCR тест, в противен случай трябва да останат в карантина и да се подложат на такъв тест в Германия. Отделните федерални провинции имат сериозни автономии по отношение на въвеждане на различни мерки, контрола за тяхното спазване и санкциониране. Това заяви българският посланик в Германия Елена Шекерлетова пред БНТ.

Посланик Шекерлетова посъветва българските граждани да се информират предварително за провинцията, в която отиват. Информация могат да намерят на страницата на Външно министерство - там е посочен сайт на федералното правителство на немски, френски и английски с детайлна информация за всяка провинция.

Повечето университети и висши училища започнаха в Германия зимния семестър онлайн. В зависимост от епидемиологичната обстановка останалите, които са избрали присъствена форма, могат да преминат на дистанционна форма на обучение.

"Като цяло и политическите партии, и общественото мнение в Германия застава зад мерките, които се вземат, но има широки дискусии доколко тези мерки са адекватни, особено в засегнатите браншове, в засегнатите сфери на обществения живот и там дебатът тече непрекъснато", съобщи посланик Шекерлетова.