Посланикът ни в Турция огледа границата заради мигрантите

Ангел Чолаков проведе среща с консула на Одрин и шефовете на "Капитан Андреево" и "Лесово"

Новини
13:09 - 16 Септември 2021
2233
Посланикът ни в Турция огледа границата заради мигрантите

Посланикът на България в Турция Ангел Чолаков посети района на българо-турската граница, в т.ч. Областната управа на гр. Одрин и граничните контролно-пропускателни пунктове „Капъкуле - Капитан Андреево“ и „Хамзабейли - Лесово“ на 9 и 10 септември 2021г. Това съобщиха от посолството ни в Анкара в специално изявление в социалните мрежи и на сайта на МВнР. 

Посланик Чолаков, заедно с генералния ни консул в Одрин Борислав Димитров, проведоха срещи със заместник-областния управител на гр. Одрин д-р Юсуф Гюлер, директора на регионална митническа зона „Тракия“ г-н Нихат Кънък, отговарящ за дейността на ГКПП „Капъкуле“, както и с ръководствата на българските гранични пунктове „Капитан Андреево“ и „Лесово“.

В хода на разговорите бяха обсъдени широк спектър от теми, сред които актуалната миграционна обстановка в приграничните райони, взаимодействието между турските и българските гранични власти, възможностите и перспективите за подобряване на сътрудничеството в района на общата ни граница, както и за увеличаване на туристопотока и културния обмен между двете страни.

В хода на дискусиите акцент беше поставен и върху въпроса с тежкотоварния трафик на българо-турската граница.

По-рано на 31 август посланик Ангел Чолаков проведе онлайн среща с г-н Четин Нухоглу, председател на борда на Асоциацията на международните превозвачи на Турция (UND), на която беше обсъдена актуалната ситуация при преминаването на ГКПП на българо-турската граница от тежкотоварни автомобили и възможностите за нейното подобряване. Двете страни се обединиха около тезата, че транспортната свързаност между двете държави е от изключителна важност, както за България и Турция, така и за страните от региона и ЕС. В тази връзка се ангажираха да продължат да работят за оптимизиране на работата на ГКПП и постигането на конкретни резултати съвместно с всички компетентни органи, съобщиха от българското посолство в Анкара.