ПОСЛЕДНО: Кой е собственик на Левски?

Спорт
15:46 - 13 Май 2020
9437
ПОСЛЕДНО: Кой е собственик на Левски?

След сутрешния цирк по оста Дубай-София с посредник Сашо Диков милиони фенове на столичния Левски съвсем сериозно задават въпроса всъщност кой в момента е собственик на любимия им футболен отбор. Lupa.bg потърси мнението на специалисти по търговско и корпоративно право по заплетения казус, като изкристализира мнението, че, съвсем без майтап, клубът принадлежи в момента на премиера Бойко Борисов.

Обяснението е съвсем просто - джиросването, на прост език - прехвърляне на ценни книжа от едно физическо или юридическо лице на друго, е едностранен акт. Няма значение дали премиерът физически е приел акциите от ръцете на Сашо Диков - прехвърлянето им има правна тежест по волята на предишния собственик. До голяма степен както е при завещанията.

Ситуацията е описана подробно в последното изменение на Търговския закон от 2003-а година, публикувано в бр. 58 на "Държавен вестник", Чл. 185, параграфи, 1 и 3.

Самият професор Огнян Герджиков, който е основният двигател на последните допълнения в ТЗ е категоричен, че прехвърлените от Васил Божков акции са собственост на премиера Борисов, независимо, че двамата нямат подписан договор, каквато е неписаната практика преди джиросване на ценни книги.

Разбира се, има инструменти човек да се отърве от нежеланите акции, точно както може да се откаже и от наследство. Джирото може да се прехвърли обратно на Васил Божков или на трето лице, избрано от премиера като например Тити Папазов, който плаче за тях от седмици. Бойко Борисов ако иска може да засили книжата дори към журналиста Сашо Диков, който изигра нелепата и комична роля на куриер тази сутрин.

Бойко Борисов винаги се е опивал да помага на Левски и на останалите футболни отбори и нас, но Васил Божков реши да му изиграе шумно театро

Вече се появиха и кандидати за контролния пакет на "сините" - като 20-годишния Венцислав Манчовски - председател на управителния съвет на строителната фирма "Жи-Пи-Груп". Вписмо, изпратено до медиите, роденият в Мездра младок изказва готовност ценните книжа да преминат при него, а той от своя страна да предоставя на клуба 80% от годишните приходи на фирмата си. "Декларирам готовността си за стабилизиране на футболния клуб в рамките на 2-3 месеца и подобряване на финансовото му състояние", се казва в писмото.