Пострадалият в Банско канадски скиор е в "Пирогов" (ВИДЕО)

Полетът е изпълнен за 28 минути, сподели министър Гвоздейков

Спорт
18:49 - 09 Февруари 2024
4069
Пострадалият в Банско канадски скиор е в "Пирогов" (ВИДЕО)

Скиорът Лиъм Уолъс, който по-рано днес пострада и беше транспортиран с хеликоптер от Банско до София, е приет в интензивен сектор в болница "Пирогов". На пациента са направени необходимите прегледи и изследвания.

Хеликоптерът кацна на площадката, която се намира на покрива на столичната болница "Св. Екатерина", където пациентът беше посрещнат от съвместен спешен екип на болниците “Св. Екатерина” и Пирогов.

За по-малко от минута пациентът е транспортиран от хеликоптерната площадка до чакащата го линейка, съобщиха от "Св. Екатерина". Тази спешност беше жизнено важна, тъй като пострадалият е с политравма, застрашаваща живота му.

Диагнозата, с която е изпратен от Банско, е хемопневмоторакс, допълниха от "Св. Екатерина". При инцидента състезателят е дрениран по спешност на място и след пристигането му в София е транспортиран към болница "Пирогов".

"Благодарение на екипа на България "Хели Мед Сървиз", бе осигурена логистиката на словашкия HEMS оператор Air Transport Europe, който обслужва световната купа в Банско, за да извърши спешен полет с тежко пострадал ски състезател от Банско до София и хеликоптерът да кацне на болница "Св. Екатерина"!

Полетът от Банско до София е изпълнен за 28 минути, а на борда летя един от нашите пилоти Огнян Янков.

Надявам се хората, които не спират да бълват лъжи и пропаганда за проекта HEMS в България, да преосмислят поведението си оттук нататък", заяви министърът на транспорта Георги Гвоздейков.