Потрес в Lupa.bg: Хотелът на Жоро Главата на Слънчака посреща с надпис "Само за бели"

Незаконно построеният върху дюни "Хевън" шокира чужденци с расизъм, институциите мълчат

Новини
14:57 - 07 Септември 2020
17863
Потрес в Lupa.bg: Хотелът на Жоро Главата на Слънчака посреща с надпис "Само за бели"

Расистки надписи „Само за бели” и „Животът на белите има значение” се появиха на входа на хотел „Heaven” (в превод от англ. – рай) в Слънчев бряг, сигнализират чуждестранни гости на българския курорт. Във Фейсбук-групите Foreigners in Sofia & Friends, Scandinaver i Bulgarien и в сайта „Трипадвайзър” бяха публикувани снимки, на които се виждат расистките послания.

Надписите предизвикват крайно възмущение в социалните мрежи. Кристер Стрьом – швед, който живее в Ямбол, споделил снимка в една от групите, пише във Фейсбук: „Очевидно това е от тази година в хотел "Heaven" на Слънчев бряг. Надявам се да загубят много клиенти заради това. Лично аз бих отишъл някъде другаде”.

Хотел "Хевън" най-нахално е разположен върху разрушена дюна, на има-няма 25 метра от морето

В „Трипадвайзър“ регистрирана потребителка, представила се като Сара, коментира: „Този хотел има знак „Само за бели” точно до входа си. Не разбирам как изобщо е възможно това през ХХІ век. Представете си, че сте резервирали престоя си в този хотел като чужденец и първото нещо, с което се сблъскате пред входа, е знак „Само за бели”. Това трябва да е незаконно и е нечовешки обидно. Заради себе си и заради всички останали, не резервирайте престой в тази расистка бърлога”.

Коментарът на Фейсбук-потребителката Marina MK e: „Достигането на нови дъна е специалитет на тази държава”.

В групата „Чужденци в София“ спорят дали България е расистка държава. От контеста става ясно, че този знак вероятно е предназначен за роми и че това е обичайно у нас.

Георги Славов, известен като Жоро Главата, е собственик на нагло изградения върху разрушена дюна хотел. На снимката - Главата е в съда през 2013 г. след поредното обвинение срещу него 

Хотел „Хевън” е собственост на прословутия Георги Славов, известен като Жоро Главата, син на взривения в асансьор босна СИК Стоил Славов и наричан от жълтите медии „наследника на СИК”. През 2012 г. хотелът стана печално известен с избухналия в един от апартаментите му пожар. Според местните пожара е възникнал заради поставено взривно устройство, но този случай така и не бе разследван.

Всъщност, хотел „Хевън” е построен напълно незаконно, в разрез с всички държавни разпоредби – върху дюни, само на 25 метра от морето и очевидно никой досега не е разпоредил заличаване на незаконния строеж, въпреки че през 2011 г. упорито се обсъждаше тази идея. Мълви се, че хотела в действителност е бил пред срутване преди няколко години, но представителите на компетентните институции получили подобаващ стимул да не издават разпоредби за разрушаването му - на висши чиновници били подарени общо 6 апартамента в "Хевън", където да отдъхват през лятото. Вероятно е така, защото иначе остава загадка как този хотел продължава да не е съборен.

Все още няма никаква реакция от държавните органи за откровено расистките думи, поставени пред басейна на мутренския хотел.