ПОТРЕСАВАЩО! 9 лекари без маски пазят Банско от коронавируса

Новини
02:00 - 19 Март 2020
4801
ПОТРЕСАВАЩО! 9 лекари без маски пазят Банско от коронавируса

Близо 10-те хиляди жители на поставения под карантина и затворен за България и за света курортен град Банско могат да разчитат на услугите на едва девет лекари, които даже нямат предпазни облекла и маски.

Този потресаващия факт, гарниран и с липсата на болница в града, лъсна в първото денонощие под пълна блокада на затворения Банско. След като във вторник в 20 часа градът беше поставен под пълна карантина, а на туристите бе даден кратък срок да напуснат града след преминаване през дезинфекция, с тях си тръгнаха и много лекари и медицински лица, ангажирани от концесионера на ски пистите и големите хотели.

„В Банско има всичко на всичко деветима налични лекари, като само двама от тях са специалисти по вътрешни болести. Те обаче не разполагат нито с медикаменти, нито с предпазни облекла и маски”, призна с половин уста местен общинар.

От Община Банско все пак свършиха нещо полезно – обявиха горещи телефонни линии за всички, които имат нужда от помощ - здравна или хуманитарна. Гражданите, които имат нужда от социална помощ - хронично болни, лежащо болни, самотни възрастни хора, които не са в състояние да се справят сами, могат да се обаждат на телефони: 089 6 80 51 25, 089 4 35 82 50, 089 9 12 37 39, 089 3 63 70 10.

Банско бе поставен под пълна карантина, но 10-те хиляди жители на града могат да разчитат на услугите на едва 9 лекари

При положение, че възникне кризисна ситуация с пациент, то той най-вероятно ще бъде транспортиран или до Многопрофилната болница в Разлог, или до болницата в Благоевград. „Стотици милиони левове се изсипаха за хотели в Банско, но така и не се намериха средства и за една-единствена болница. Иначе се рекламираме като световен ски курорт”, с право роптаят банскалии. Официално диагностицирани с Ковид-19, пипнат в Банско, са английски турист и 9-годишния му племенник, както и млад ски инструктор от Троян.

На водещата снимка: Последните английски туристи напускат Банско с автобус.