Потвърдено официално: Гълъбин Боевски отново в затвора за дрога, лежи в Португалия (снимки)

Олимпийският шампион по щанги е осъден на 6 години и половина, пипват го с тон кокаин през 2020 г.

Спорт
22:32 - 28 Юли 2024
5033
Потвърдено официално: Гълъбин Боевски отново в затвора за дрога, лежи в Португалия (снимки)

Сензационната новина на най-големия български вестник "Уикенд" от август миналата година - че Гълъбин Боевски лежи в затвор в Португалия отново за трафик на кокаин, намери официално потвърждение едва днес. Youtube каналът "Спортна джунгла" също направи разкритие по темата и обяви, че в действителност олимпийският шампион по вдигане на тежести е в пандиза, при това още от октомври 2020 г.

Боевски е официално осъден и лежи общо 6 години и половина в затвора в Португалия. Той трябва да излезе от пандиза през 2027 г. Разкритието, че той е в затвора отново за наркотрафик, бе отречено миналата година от неговите близки, след като новината се появи и в България. Сега обаче излизат неопровержими доказателства и конкретни данни за задържането му.

2020 г. Полицията на Португалия показва заловените 50 бали кокаин, трафикирани от Гълъбин Боевски

Гълъбин получава присъда за това, че се е опитал да трафикира 1008 килограма кокаин с изключително високо качество на стойност около 50 милиона евро. Задържането му е станало на 27 октомври 2020 г. Заедно с него са окаушени и трима чужденци, а разбиването на бандата става със секретна операция на португалската полиция с кодово име "Твърда земя".

Това научаваме от първата статия, публикувана от испанска преса по въпроса още на 28 октомври 2020 г. - тя е от популярния вестник "Сул Информасио", където са приложили и снимки, но все още не споменават името на Боевски - може да я прочетете в оригинал ТУК.

Според разследването на полицаите, трафикът е трябвало да стане в открито море - от един плавателен съд на друг с последващ разпределителен транспорт на сушата. Оказва се обаче, че Боевски пада в капана и води преговори за трафикиране с внедрен агент под прикритие, назован в съдебните документи като Филтро. Двамата се срещат няколко пъти преди разбиването на канала, а на 29 септемвври 2020 г. съучастника на Гълъбин Боевски дава на агент Филтро сумата от 25 000 евро за първоначални разходи по транспортирате на дрогата - 50 бали чист кокаин.

27 октомври 2020 г. Полицията в Португалия показва заловеното количество кокаин, което се оказва с изключителна чистота - между 92,3% и 94,5%

Самото предаване на стоката става на 26 октомври, като лодката с дрогата се казва "Бонзър". Тя е управлявана от британеца Кристофър Добсън. След като стоката е натоварена, лодката се отправя към брега на курортния курорт Алгавре. Там кокаина е транспортиран с лекотоварен автомобил до вила в град Луле.

В град Албуфейра агент Филтро се среща с Гълъбин Боевски и негов съучастник - черногореца Младен, за да бъдат закарани до вилата с кокаина. Българинът тръгва с тях. След като отиват в къщата, започват арестите. Доказателствата на разследващите са неоспорими.

Микробусът с двойното дъно, който е трябвало да пренесе дрогата

Гълъбин Боевски получава присъда от 6 години и половина затвор от съда във Фаро. Процесът приключва през април 2022 г. Олимпийският шампион по вдигане на тежести е въдворен веднага в затвора. Ще му бъде приспаднато времето, в което е бил в ареста. Съучастниците му - македонец и черногорец, отнасят по 5 години и половина затвор, а най-голяма е присъдата на капитана на лодката Кристофор Добсън. Британецът ще лежи общо 8 години.

Това е втората присъда за наркотрафик на Гълъбин Боевски. Той беше хванат за първи път с кокаин на 2 октомври 2011 г. в Бразилия, когато придружава дъщеря си Сара на тенис турнир. В куфара на щангиста са намерени 9 кила наркотици. Боевски бе осъден на 9 години и 4 месеца затвор, но бе предсрочно освободен и на практика лежа едва около 2 г.