Пожар избухна в атомна централа в Украйна

Не е отчетено повишаване на нивото на радиацията 

Новини
18:22 - 30 Април 2019
2805
Пожар избухна в атомна централа в Украйна

Пожар е избухнал вчера вечерта в АЕЦ Ровно в Западна Украйна и е довел до спиране на един от нейните реактори, обявиха днес украинските власти, уверявайки, че нивото на радиация не се е повишило, предаде Франс прес.

Пожарът в АЕЦ, разположена на около 300 км от Киев, бил овладян за един час. Той избухнал в електрически трансформатор и е задействал системата за защита на реакторите. Трети реактор после е бил спрян, каза говорителка на украинската агенция за атомна енергия Енергоатом. 

"Нивото на радиация не се е увеличавало", допълни говорителката. Започнало е разследване за причините за пожара. Според международната класификация на инцидентите в атомни централи, случилото се в АЕЦ Ровно е от нулева степен, се казва в изявление на Енергоатом. АЕЦ Ровно има четири реактора. 

Днес Трети реактор продължава да не работи заради подмяната на подпалилия се вчера електрически трансформатор. В Украйна има четири действащи АЕЦ с общо 15 реактора. Те доставят около 50 процента от електричеството на страната.