Пожарът от Сверна Македония не ни заплашва. Засега

3 километра делят огъня от нашата територия, но огнеборците са в пълна готовност

Новини
20:50 - 11 Август 2024
697
Пожарът от Сверна Македония не ни заплашва. Засега

На този етап няма опасност пожарът, който бушува в района на Пехчево в Република Северна Македония, да навлезе на наша територия, каза директорът на Държавно горско стопанство-Благоевград инж. Калин Зашев, който е на място при границата със западната ни съседка. 

В момента духа западен вятър, според нашите предвиждания и при сегашния вятър, няма опасност пожарът да навлезе в България, обясни инж. Зашев. По думите му фронтът на пожара е около два-три километра, от страна на Северна Македония се вижда, че има и хеликоптер, който гаси. 

Надяваме се да успеят да го изгасят през нощта, допълни инж. Зашев. Той посочи, че на място ще останат да дежурят служители на горското стопанство в Симитли. 

От Областна администрация-Благоевград съобщиха, че горският пожар, който бушува в съседната ни страна, е на около три километра от нашата граница. Вятърът към момента е в обратна посока, а ако остане така, за момента няма опасност да навлезе в България, информираха още от областната управа. От там допълват, че от утре превантивно започват да се правят широки просеки с верижен булдозер, а екипи на пожарната и на Югозападно държавно предприятие ще наблюдават постоянно как се развива пожарът.