Пожарът в Сакар планина - локализиран

Огънят обхвана над 500 дка смесена гора, пламъците гаси и хеликоптер

Новини
20:05 - 23 Август 2020
1084

Локализиран е големият горски пожар в Сакар планина между свиленградските села Студена и Дервишка могила, съобщиха от пресцентъра на областната администрация в Хасково.

От обяд стихията се разпространява на площ над 500 декара смесена гора, а в борбата с огъня са ангажирани екипи на "Пожарна безопасност и защита на населението", служители на МВР, на държавното лесничейство, горски и доброволци. Хеликоптер Ми-17 от ВВС също се включи в гасенето, поискана бе и тежка техника от подразделенията на МВР в Пловдив и Бургас, както писахме по-рано.

Пожарът обаче е в труднодостъпен за автомобили район и се гаси само на ръка. Затова областният управител на Хасково д-р Стефка Здравкова е помолила за помощ и от военното формирование 52 740 в Хасково, посочиха от държавната администрация.

Очаква се булдозерите и армейците да се включат в окончателното потушаване на пожара утре сутринта.

Тази нощ на място ще останат дежурни екипи огнеборци, уточниха от управата.

Междувременно два специализирани екипа от военните формирования на Сухопътните войски в Ямбол и Хасково имат готовност да се включат утре, за да помогнат също за потушаване на горския пожар. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на отбраната.

Над 30 тона вода са изсипани от вертолет Ми-17 днес за потушаването на горския пожар между селата Студена и Дервишка могила в община Свиленград, област Хасково. Екипажът от състава на авиобаза Крумово е участвал в помощ на хората за овладяването на огнената стихия от 14.38 ч. до 17.35 ч. Под ръководството на майор Славчев са направени 15 захода с вертолета, оборудван със система за борба с пожарите.