Позор: Деница Сачева лъже пред "Дойче веле"

Актуални новини
11:30 - 01 Октомври 2020
12621
Позор: Деница Сачева лъже пред "Дойче веле"

Журналистът от престижната "Дойче веле" Тим Себастиан направи брутална дисекция на българската действителност чрез интервю, взето от него със социалната министърка Деница Сачева, публикувано вчера на страницата на предаването "Конфликтна зона". От разговора с нея лъснаха 2 фундаментални неистини, изречени от министърката - че заради протестите у нас имало цели 80 полицаи в болница с тежки наранявания и че БВП на страната бил скочил с над 2 пъти за последния мандат на кабинета. 

"Получаваме съобщения и от протеста, и отвън. Протестът обедини няколко различни съобщения, които са за повече справедливост и по-засилена борба с корупцията. Тях чуваме, но другите не са уместни", казва Сачева, с което предизвиква прекъсване от страна на водещия с думите: "70% не одобряват действията на правителството, тълпата ви казва, че не ви иска, а настоява за незабавни избори". 

"Няма повече от 6 хиляди души на улицата, а 1 милион гласуваха за нас. В крайна сметка и редовните избори са след 6 месеца", отговаря пък Сачева. 

На въпроса как коментира полицейското насилие, Сачева отговаря, че над 80 полицаи в момента са в болница. "Има много насилие спрямо тях".

Ролята на президента пък според нея била да подклажда напрежение, вместо да изпълнява длъжността си на обединител, продължава тя. 

"Това е много сериозно обвинение", парира я Себастиан. И вмъква за проявеното напрежение спрямо журналистите у нас. "Това е доста тъжно, че трябва да ви го напомням", казва той. А Сачева твърди, че това не било вярно.

"80 полицаи са в болница. А протестиращите носят бесилки и ковчези на протеста...", твърди тя. 

След въпрос дали правителството е в задънена улица, социалната министърка категорично защитава премиера Бойко Борисов, въпреки обвинението на журналиста, с думите: Що за власт е това, в която премиерът ви е сниман гол в спалнята, а до него се показват чекмеджета с пачки пари": 

"Какви са ви доказателствата, че тези фотографии са истински? Това ли е защита на закона? Показване на премиера в спалнята му. Когато говорим за демокрация, не можем да обсъждаме тези снимки", настоява Сачева.

Тя обяснява пред авторитетната медия и че БВП се е вдигнал двойно за последните 5 години. "Това не е възможно, ако беше вярно твърдението ви, че това е корумпирано правителство", категорична е Сачева. След което Себастиан веднага я кастри със сравнение, че Румъния е вдигнала бюджета си драстично, както и че България продължава да е с най-ниските заплати в ЕС. "Това не е вярно. Минималната заплата беше 250 лева, когато ние започнахме да управляваме, а сега е 610 лева. А безработицата е изключително ниска", добавя тя. 

Цялото интервю вижте тук