ПП дадоха "заден" за „брутната МРЗ“

Новини
15:21 - 21 Декември 2022
5987
ПП дадоха "заден" за „брутната МРЗ“

Лидерът на БСП Корнелия Нинова обвини останалите парламентарно представени формации в „политическо лицемерие“. Причината е отказът да подкрепят разглеждането днес на предложените от левицата промени в Кодекса на труда, които предвиждат увеличаване от 1 януари следващата година на минималната работна заплата с 50 % от средната и така тя да достигне 850 лв.

Нинова критикува и решението на Социалната комисия на НС от вчера да се увеличава брутната минимална заплата, в която влиза и „клас прослужено време“, както и бонусите за нощен и извънреден труд, които досега се плащаха над минималната. На брифинг с участието на представители на ПП и КНСБ тя посочи:

„Когато от 850 лева се извадят всички тези допълнителни плащания, може да се окаже, че нетният минимален доход на хората ще падне и под сегашния от 710 лева. Това е абсурд“.

Вицепрезидентът на КНСБ Тодор Капитанов предупреди:

„Наистина, в историята е показано, доказано, че който пипа клас, пада от власт. И за това ще се погрижим“.

Макар вчера да подкрепиха предложението на ГЕРБ, днес от ПП декларираха, че се отказват от „увеличаване на брутната минимална заплата“.

Според Искрен Арабаджиев „предложението за брутна минимална работна заплата има своите аргументи, но в момента не можем да подсигурим, в краткото време да направим адекватна дефиниция, която да е недвусмислена след това. Така че, ние подкрепяме занапред минималната работна да бъде както досега - основна,

върху нея да се начислява класът и всички други постоянни възнаграждения, които имат работниците.

Но тя да бъде 50% от средната работна заплата за страната за първите 2 тримесечия на годината“.

От „Възраждане“ подкрепиха БСП. Костадин Костадинов коментира: „Няма такова нещо като „брутна минимална заплата“ - да кажем. И съответно тези опити по някакъв начин да се предотврати вдигането на минималната работна заплата със създаването на нови формулировки в Кодекса (на труда) просто са абсолютно обречени"

Увеличението на минималната работна заплата е част от проекта за удължаване на бюджета чрез т.нар. удължителен закон, който утре влиза в дневния ред на депутатите.