ПП-ДБ и СС се борят за единен транспорт в София

Новини
17:30 - 04 Януари 2024
3116
ПП-ДБ и СС се борят за единен транспорт в София

Общинските съветници Симеон Ставрев и Гергин Борисов от ПП-ДБ-Спаси София внесоха доклад за създаване на единен транспортен модел в София.

Идеята въплъщава софтуер с данни от разнообразни източници, осигуряващи всеобхватна информация за автомобилното, велосипедното, пешеходното движение и възможни оптимизации.

Създаването на модела ще изисква представително социологическо проучване на мобилността, данни за местоживеенето и местоработата на гражданите в зависимост от икономическата им дейност, подробна карта на уличната и магистралната мрежа, схема на градския транспорт с маршрути, спирки, разписание и характеристики на подвижния състав, изследване на пътникопотоците в обществения транспорт, данни за нивото на моторизация и мобилността на гражданите от мобилните оператори, както и изследване за обемите на трафика на ключови връзки и кръстовища.

"Стартирахме процеса за създаване на единен транспортен модел на София - софтуер за симулация на трафика във всяка една точка на града. Този модел ще показва конфликти, забавяния, задръствания и възможни оптимизации на движението в София, а освен това ще може да прави и прогнози", заяви Симеон Ставрев.

Представителят на "Да, България" уточнява, че с добре разработен транспортен модел Столична община ще може ефективно да планира и разпределя ресурси за развитие на транспортната инфраструктура. Освен това моделът би дал възможност на местната власт да взима решения за цялостната схема на градския транспорт, процедурите по разрешителни за строеж, трансформирането на урбанизираните територии и плановете за устойчива мобилност.