ПП-ДБ още умуват дали да имат кандидат за шеф на НЗОК

Парламентът вече отхвърли единственият претендент проф. Жени Стайкова

Новини
15:26 - 11 Юли 2023
1374
ПП-ДБ още умуват дали да имат кандидат за шеф на НЗОК

"Продължаваме промяната" - "Демократична България" все още не са решили ще имат ли кандидатура за управител на здравната каса. В момента в парламентарната група текат такива обсъждания, след като по-рано днес парламентът отхвърли единствения кандидат - проф. Жени Стайкова, издигната от БСП.

"На този етап сме в процес на обсъждане в нашата парламентарна група дали ще имаме наш кандидат", каза в кулоарите на Народното събрание Васил Пандов от "Промяната". 

Предстои процедурата да започне отначало - да се приемат правила за избор на шеф на НЗОК и да се номинират кандидати.

"Кандидатът, който беше издигнат от колегите от ГЕРБ-СДС, подаде молба за оттегляне по лични причини, ние не можем да коментираме този негов избор", обясни той. По-рано днес кандидатът им Иванка Динева се отказа от надпреварата. Преди това обаче съпредседателят на ДБ Владислав Панев коментира, че не е убеден, че това ще е финалната номинация на партията на Бойко Борисов. Той обясни, че очаква да я оттеглят поради определени резерви.

Пандов отказа да коментира кандидатурата ѝ.

"При събитие, което не се е случило, до коментирам в момента само би могло да усложни ситуацията при евентуален нов избор. Принципът е, че не се коментират кандидати, които не са били на дневен ред", каза Пандов.

Той обясни, че не знае да има договорка с ГЕРБ за разпределянето на регулаторите, но припомни за първоначалната им договорка с партията на Борисов да направят номинационен борд, който да одобрява назначенията.