ПП-ДБ поискаха време, президентът обясни, че Конституцията решава

Искаме да направим пакет от закони срещу корупцията, аргументира се Николай Денков

Новини
16:09 - 15 Юли 2024
5126
ПП-ДБ поискаха време, президентът обясни, че Конституцията решава

„Жегата отвън съвпадна с разгара на горещото политическо лято – множество остри противоречия, силна динамика в политическите процеси. Тази сложна обстановка изисква диалог и навременни и оперативни решения.” Това заяви президентът Румен Радев на срещата с ПП-ДБ на "Дондуков"2. Реагирам своевременно на вашето писмо, за да обсъдим как да излезем от настоящата политическа криза, заяви държавният глава. 

През последните 3 години, само ние се нагърбихмe със задачата да направим редовно правителство и понесохме политическата щета. Същината на кризата е, че същите партии, които се събраха за да свалят правителства, сега не могат да се съберат да си направят тяхно правителство. Тези въпроси нямат отговор, каза от своя страна Николай Денков. 

Кризите изискват нестандартни решения, затова предлагаме нестандартно решение, заяви бившият премиер.Мястото на корумпираните не е в парламента, а другаде. Затова искаме да предложим пакет от закони, за да направим крачка, да се разчисти политическата система от корумпирани лица. Ако не решим въпроса с корупцията, няма значение кой е министър-председател, кои са министри.

Затова предлагаме декларация с важните стъпки и ще търсим широка политическа подкрепа. Затова ни трябва време и това е поводът да дойдем при вас, каза Денков.

Разбирам, че този мандат ви изненада, което изисква време, но това, разбирам, че ви трябва време за работа на парламента. Т.е. парламентът да свърши необходими неща. Ние с години чакаме, отдавна изтече мандатът за регулаторите. Трябва ясно разграничение на тези проблеми, заяви президентът.  

И препоръча да се гледа Конституцията, член 99, която е фокусирана върху съставянето на правителство, уточни президентът, като подчерта, че всичко трябва да е съсредоточено в закона.

Радев обясни, че ще обмисли кога да бъде връчен втория мандат.