ПП-ДБ: Ще премахнем неравенствата между регионите

Договорени са проектите на 5 моста над Дунав, стартира и проектът за тунел под Шипка

Новини
15:20 - 24 Март 2023
2528
ПП-ДБ: Ще премахнем неравенствата между регионите

Развити региони с условия за по-добър живот за всеки български гражданин са моторът, който може да изведе България на друга скорост на развитие. Обединението „Продължаваме Промяната – Демократична България“ има ясен и прозрачен план как страната ни да излезе от застоя и стабилната бедност от последните десетилетия, съобщават от пресцентъра на обединението.

Редовният кабинет „Петков“ предприе конкретни действия за премахване неравенствата между регионите. За първи път беше предложено прозрачно и справедливо разпределяне на средствата за общински проекти, за да усетят гражданите промените във всекидневния си живот. Загърбена беше наложената през последните 10 г. от управлението на ГЕРБ практика финанси да отиват само към „любими кметове“.

Договорено беше проектиране на 5 моста над река Дунав с Румъния, стартира и проектът за тунел под Шипка. Тези проекти ще помогнат за стимулиране на икономиките на регионите. България може да се развива на една скорост при прецизно и равномерно инвестиране според нуждите на всяка област и община. Не е нормално 5 общински центъра да привличат хора, а цели региони да обезлюдяват. Не е нормално стандартът на живот между малките и големи населени места да е огромен.

Пари в държавата за нормален европейски живот на гражданите има. Важно е да се спрат схемите за кражби и средствата да се насочат към инвестиции в производства, а оттам и за достойни доходи на работещите.

Обединението „Продължаваме Промяната – Демократична България” има ясна програма с прозрачни стъпки за осигуряването на икономически бум на всеки регион в България – както в големите населени места, така и в общинските центрове, и в селата. Ще инвестираме 50 млрд. лв. поравно в Северна и в Южна България. Средствата ще бъдат осигурени от еврофондовете, от Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ), и частично от националния бюджет.

Ще подкрепим бизнеса да увеличи производителността си, както и стандарта на живот на работещите, за да преодолеем изоставането от Европа. Малките и средни ферми ще се превърнат в национален приоритет, за да осигурят за хората качествени плодове, зеленчуци, месни и млечни продукти на ниски цени.

С прецизно и прозрачно насочване на средствата, градовете и селата на България могат да бъдат място за пълноценен живот. Всеки български гражданин трябва да има гарантиран достъп до чиста питейна вода, добро здравеопазване, качествено образование, удобен транспорт, развита инфраструктура и бърз интернет.

Наш приоритет е да довършим и 6 стратегически пътни проекта, важни за развитието на регионите. Това са тунелите през Петрохан и при Шипка. Автомагистрала „Хемус“ ще бъде цялостно скоростно трасе, изградено законосъобразно. Ускорено ще се построи обходен път около Плевен за автомагистрала “Хемус”. Планира се проектиране на продължение на автомагистрала „Черно море“ от южната българска граница до румънската, като част от линията Александропулис – Констанца. Освен това ще се довърши строителството на магистрала „Европа“ и на пътя Видин – Ботевград. Приоритетни ще са и обходни пътища, които са важни за националната и регионална свързаност. Всичко това ще се изгради при спазването на утвърдените стандарти, без кражби на средствата и без липсващи сантиметри асфалт. За целта ще бъде въведено законодателство, което да уреди статута на съществуващите незаконни възлагания на пътни строежи от времето на ГЕРБ, включително незаконните инхаус възлагания и строителство с намалено количество асфалт.

За да живеят българските граждани в нормално общество със справедливо оповестяване на разходваните публични средствата, ще гарантираме прозрачност и ефективност при всички обществени поръчки. Няма да се допуснат нагласени конкурси, при които парите отиват при едни и същи фирми, от които хората не виждат подобрение в ежедневието си.

Туризмът ще бъде подкрепен като стратегически сектор за развитие на регионите и важен източник на приходи за хората по места и местните икономики.

Достъпът на всеки български гражданин до постоянно течаща чиста питейна вода заедно с изграждането на пречиствателни станции за питейна вода и отпадъчни води ще бъде гарантиран като инвестиции в план за устойчиво развитие на регионите. Има как да гарантираме здравето на хората и да осигурим адекватна грижа за природата, уверяват от  коалицията.