ПП предлага минималната заплата да стане 868 лв.

Внесени са предложения между първо и второ четене на промените в Кодекса на труда

Новини
14:13 - 19 Декември 2022
2924
ПП предлага минималната заплата да стане 868 лв.

Минимална заплата от 868 лева за догодина. Това предлагат от партия „Продължаваме промяната“ (ПП) с внесени предложения между първо и второ четене на промените в Кодекса на труда.

От ПП искат размерът на минималната работна заплата да е половината от брутната за страната за последните 2 тримесечия, за които има данни на националната статистика.

Промените в Кодекса на труда, внесени от БСП, вече бяха гласувани на първо четене в пленарната зала, а според приетото до момента, минималната заплата

догодина би трябвало да е половината от средната брутната за предходната, което се изчислява на 850 лева.

От „Продължаваме промяната“ изчисляват, че ако се вземат данните за средната заплата за последните две тримесечия за тази година – от април до септември,

минималната заплата би трябвало да е 868 лв. от първи януари догодина.

Като се прави съпоставка, че ако се вземе за база средната заплата през 2021 г. минималната би трябвало само след дни да е 765 лв. или близо до предложението на служебното правителство от 770 лв.

Този четвъртък социалните партньори ще обсъждат проекта на постановлението.

От „Продължаваме промяната“предлагат също размерът на минималната заплата да е брутно възнаграждение, в което са

включени допълнителните с постоянен характер какъвто е т.нар. клас прослужено време и останали добавки, договорени в колективен трудов договор.

От ГЕРБ също правят предложение между първо и второ четене, като минималната заплата да се определя до 1 септември на текущата година в размер половината от средната брутна заплата на предходната или в случая за база за догодина да се вземе 2021 г., което също е близо до предложението на съдебното правителство.

БСП също прави предложение, а именно – минималната заплата не може да е по-малка от размерът ѝ за предходната.