ПП реши, че не може да е с БСП: Сбогом, Корнелия!

Ако левицата не преосмисли позицията си за хартиената бюлетина, няма как да сме в коалиция, убедена е Калина Константинова

Новини
19:03 - 14 Ноември 2022, Обновена на: 19:33 - 14 Ноември 2022 (обновена)
5303
ПП реши, че не може да е с БСП: Сбогом, Корнелия!

"Продължаваме промяната" (ПП) се надява БСП да преосмисли позицията си за връщане на хартиената бюлетина, за да може двете формации да бъдат и потенциални коалиционни партньори. Това се разбра от думите на зам.-председателя на парламентарната група на ПП Калина Константинова по повод внесения от БСП законопроект за връщане на хартиената бюлетина, който вече беше приет на първо четене с гласовете на социалистите, ГЕРБ и ДПС.

"Ключово е от БСП да преосмислят позициите си. Подобна позиция, в която се позволява, чрез подмяна на вота, да се върне статуквото на власт, ние не бихме могли да преодолеем в едни потенциални преговори за обща коалиция с БСП", заяви Константинова в понеделник, цитирана от БТА. Същата позиция тя изрази и преди два дни пред БНТ.

Калина Константинова

Ако ПП действително постави такова условие за евентуална коалиция с БСП, единственият сигурен партньор остава "Демократична България". Двете формации имат общо едва 73 гласа при 121 необходими за гласуване на правителство. Към момента максимумът, на който се съгласява "Продължаваме Промяната", е да получи подкрепа от ГЕРБ (67 депутати) за кабинет на малцинството, но не и да подписва коалиционно споразумение с партията на Бойко Борисов за съвместно управление. При такава хипотеза подкрепата на социалистите би била излишна.

От БСП обаче са категорични, че няма да отстъпят за хартиената бюлетина. Лидерът на партията Корнелия Нинова посочи гласуването с машини като основна причина резултата на БСП да се срине и да стигне до незавидните 9%. Според тезата на Нинова и екипа й, възрастните хора, които са традиционен електорат на левицата, се притесняват да боравят с машините и не се чувстват уверени да гласуват. Затова и не упражнявали правото си на вот.

Самият законопроект предвижда избирателите да имат право на избор дали да гласуват с машина или с хартия. Според действащия Изборен кодекс в секциите с над 300 избиратели в страната и чужбина се гласува само с машина, а в по-малките секции – само с хартия.

Калина Константинова изказа позицията си по отношение на БСП преди заседанието на парламентарната комисията по електронно управление, която проведе публично обсъждане на проекта за връщане на хартиената бюлетина. Заседанието обаче започна без необходимия кворум, защото представителите на коалиция "хартиена бюлетина" не присъстваха.

В интервю за Би Ти Ви вчера Корнелия Нинова заяви, че е силно изненадана от истерията на бившите си партньори по темата и разказа, че когато в предишния парламент БСП внесе същия законопроект, от “Промяната” нямали нищо против. “Обсъждали сме вариантите на този законопроект и тогава Кирил Петков предложи да ограничим хартията - да се гласува от 60 години нагоре, защото възрастните хора били затруднени”, обясни Корнелия вчера. Тя обаче го предупредила, че това противоречи на основния ни закон.