ПП връщат на Радев неизпълнен мандата

Новини
07:52 - 09 Януари 2023
1715
ПП връщат на Радев неизпълнен мандата

Днес от 10.00 часа на "Дондуков" 2 президентът Румен Радев ще приеме кандидата за министър-председател Николай Денков, посочен от втората по численост парламентарна група в 48-то Народно събрание - "Продължаваме промяната" (ПП).

Припомняме, че на него съгласно конституционната процедура връчи втория проучвателен мандат за съставяне на правителство в рамките на настоящия парламент.

Без дебат на 6 януари обаче народните представители отхвърлиха декларацията, предложена от ПП, за определяне на приоритетните национални цели и задачи пред 48-то Народно събрание и мерките, необходими за тяхното постигане. Така на практика вторият мандат за съставяне на правителство, връчен от президента, остана неизпълнен и предстои той да бъде върнат.

В гласуването участваха 177 депутати. "За" декларацията гласуваха 63-а депутати - от ПП и ДБ, "против" бяха 84, "въздържали се" 30.

Третият мандат най-вероятно ще отиде в БСП. Червените също планират да се опитат за пореден път да сформират правителство и ще водят разговори с останалите партии. Преди това обаче столетницата ще се събере на заседание на Националния съвет, за да реши как да действа и с кого да разговаря, пише нюз.бг.

От сега се знае, че подкрепа от ГЕРБ и ДПС няма да се търси. Още преди няколко седмици Нинова не изключи подкрепа за третия мандат заедно с ГЕРБ.

Дали левицата и ПП ще сближат позиции за опит за кабинет с третия мандат, не е ясно, но в последно време разделителните линии между бившите коалиционни партньори се задълбочиха.

И ПП и ГЕРБ обаче смятат, че шанс за правителство има с трети мандат в ръцете на "Демократична България". В президентството обаче такива нагласи нямат.

И при завъртането на парламентарната рулетка през 2022 г., както и през 2021 г. президентът Румен Радев връчваше третия мандат на БСП, но нито веднъж Корнелия Нинова не успя да събере нужната подкрепа, за да сформира правителство.