Пратиха "Манджа стрийт" в небитието - едно от легендарните места в София

Идиотско решение заличава и последия стожер на Студентски град

Новини
11:00 - 04 Юли 2019
5824
Пратиха "Манджа стрийт" в небитието - едно от легендарните места в София

Студентски град, който отдавна прилича на всичко друго, само не и на студентски, остава без една от забележителностите си - известната "Манджа стрийт".

Там се изхраниха няколко поколения български студенти, там дори се изучиха висшистите, хапвайки от разнообразната кухня, предлагаща по нещо за всеки и на поносими цени.

От години Студентски град прилича на Лас Вегас - светлини, неонови реклами, нови кооперации, изникнали на места, където преди имаше дървета и пейки, покрай които не бръмчаха гъзарски автомобили, управлявани от самозабравили се младежи, облечени в лъскави дрешки и добре напудрили нослето или добре смазали гърлото с някоя друга високоградусна напитка.

Тъжно, но факт. Такива са реалностите.

Първо изрязаха масите и пейките на Дървеното, след това заличиха постепенно и околните заведения, като "Маската", "Хелоуин" и "Строежа", в които се слушаше музика, различна от мазната и пошла чалга, навлизаща тогава у нас със скоростта на космическа совалка. Забраниха и купоните в стаите в общежитията, като гонеха хора оттам. За назидание. И за да могат студентите да посещават новите заведения на мутри, политици и ректори... 

С това изкорениха бунтарския и свободолюбив дух на тези, които в края на 90-те и началото на следващия век се събираха там, в Студентски град, за да тръгнат на поредния мач или концерт.

В последните 24 часа социалните мрежи буквално са заляти от словоизлияния как и последният стожер отива в небитието. С това се изтръгва и духа на този Студентски град, който отдавна не е студентски, по дяволите!

В момента "Манджа стрийт" прилича на пустеещите капанчета край плажовете от началото на октомври до началото на май. А вятърът, който далеч не е прериен, разнася по асфалта пластмасови чаши и етикети от различни храни и напитки. Изглежда зловещо, изглежда гадно. И защо? За да направят визия помпозна. За да отива тази визия на останалите постройки.

На някои от оцелелите витрини на заведенията има табели, които канят клиентите да ги търсят на новите им адреси пак в района.

"Манджа стрийт" предлагаше евтини сандвичи, бургери, дюнери по всяко време на денонощието. Това вървеше в комбинация с много дискотеки и рояк млади хора с активен социален живот.

Няма все още официална информация какво е наложило премахването на "Манджа стрийт" и в какво ще се превърне това парче, оставило трайна следа в сърцето на всеки един студент, преминал през школата на столичния Студентски град.

Каквото и да направят там, където и да се премести "Манджа стрийт", тя вече няма да е... "Манджа стрийт". Ще е нещо друго, което по-скоро ще се доближава до американско авеню - лъскаво, отблъскващо, тривиално. Без дух, без атмосфера, без ароматите на различните подправки за бургери, принцеси, палачинки, пици и готвени ястия.

Жалко. Много жалко...