Правилно приготвените хамбургери не крият риск от птичи грип

Властите в САЩ предупреждават да не се консумира сурово непастьоризирано мляко

Новини
14:05 - 17 Май 2024
2851
Правилно приготвените хамбургери не крият риск от птичи грип

Не е открит вирус на птичи грип след готвене на смляно говеждо месо до средно до добре изпечено, посочи Министерството на земеделието на САЩ след провеждане на проучване, направено в отговор на опасенията за разпространение на болестта при млекодайни говеда, съобщи Ройтерс.

Констатациите, при които учени инжектират високи нива на сурогат на вируса на птичи грип H5N1 в смляно говеждо месо, показват, че правилното готвене на хамбургери на температура от около 63 до 71 градуса по Целзий ги прави безопасни за потребителите.

Земеделското министерство на САЩ по-рано каза, че 30 проби от смляно говеждо месо от търговски обекти са

дали отрицателен резултат за вируса H5N1 и че доставките на месо в САЩ са безопасни.

Ведомството също така обяви, че отпуска повече от 22,2 милиона долара за укрепване на способността на нацията да реагира и контролира огнища на болести по животните като птичи грип H5N1, включително подобряване на лабораторния капацитет.

САЩ потвърдиха птичи грип при млекодайните говеда в девет щата от края на март. По-старите млекодайни говеда често се преработват в смляно говеждо месо.

Учените изразиха мнение, че епидемията е по-широко разпространена въз основа на констатациите на Американската администрация по храните и лекарствата за частици H5N1 в около 20 процента от пробите от мляко на дребно. Агенцията за контрол на храните и лекарствата на САЩ каза, че тестовете на проби от млечни продукти на дребно са отрицателни за жизнеспособен вирус на птичи грип H5N1,

но предупреди да не се консумира сурово непастьоризирано мляко.

Резултатите от експеримента със смляно говеждо месо идват точно преди началото на пиковия сезон за печене на скара с уикенда на Деня на паметта по-късно този месец.

Наблюдение на отпадъчните води

Нирав Шах, главен заместник-директор на Центровете за контрол и превенция на заболяванията на САЩ, каза пред репортери, че наскоро публикуваното табло за откриване на отпадни води на агенцията за грип А, чийто подтип е птичият грип H5N1, е идентифицирало високи нива на вируса в Илинойс и Флорида, които все още

не са докладвали положителни случаи при млекодайни говеда.

Според Шах данните за отпадните води в съответствие с резултатите от млякото "подсказват, че може да има стада, които са носители на H5N1, но все още не са дали положителен резултат".

Тестовете за отпадъчни води не могат да определят източника на вируса, който може да е от хора, заразено мляко или оттичане от фермата. Учените следят отблизо за промени във вируса, които биха могли да го улеснят в разпространението му сред хората.

Центровете за контрол и превенция на заболяванията на САЩ не са открили повишени нива на H5N1 при хората,

посочи Шах, добавяйки, че агенцията работи с местните власти, за да разбере защо тези места за отпадъчни води показват по-високи от очакваното нива на грип А.

"На ниво млечна ферма досега не сме виждали съответни доклади, но тези разследвания все още са в ход", коментира Шах.

Центровете за контрол и превенция на заболяванията на САЩ призовават щатите да осигурят защитно оборудване на всички работници в кланиците и всеки, който участва в производството на мляко, включително в щати без положителни стада.

Един работник в млечна ферма в Тексас е дал положителен тест за вируса в настоящо огнище и е съобщил за конюнктивит. Центровете за контрол и превенция на заболяванията на САЩ заявиха, че рискът за широката общественост е нисък, но рискът за хората, изложени на заразени птици или животни, включително крави, е по-голям.