Правителството послуша Марешки за държавна верига бензиностанции

Личности
12:35 - 19 Май 2020
18126
Правителството послуша Марешки за държавна верига бензиностанции

Министрите от кабинета най-после се вслушаха в идеята на Веселин Марешки и решиха да изграждат верига от държавни бензиностанции. Лидерът на ВОЛЯ и зам.-председател на НС пропагандира този проект от три години. Той беше в основата на предизборната му програма през 2017 г., с която влезе в парламента.

По време на извънредното положение у нас, когато цените на световните петролни борси се сриваха, а тук оставаха почти непроменени, той публикуваше специални видео-обръщения във Фейсбук, в които обясняваше ценообразуването на горивата и колко би трябвало да бъдат реално цените навсякъде, както са на неговите обекти. В тези клипове Марешки отново повтаряше, че трябва веднага да се направи държавна верига. Милиони българи са изгледали тези видеа  и са коментирали идеята с одобрение. Нещо повече – преди месец той изпрати отворено писмо до президента и го призова да каже дали би подкрепил създаването на държавна верига бензиностанции. Но Радев замълча.

Лидерът на ВОЛЯ поздрави кабинета за това, че започва да реализира този проект, но предупреди, че има опасност идеята да се изкриви. „Хора, които са грабили и разпродавали България на безценица, сега са против. Дано не намерят подкупни чиновници и да провалят проекта”, коментира Марешки.

„С максимум 100 бензиностанции държавата може да постигне ефекта, който очаква – не само намаляване на цените, но и изсветляване на бизнеса, прибиране на повече данъци, намаляване и на другите цени, свързани с цените на горивата, увеличаване на потреблението. Това са странични ефекти, които могат да направят България не само балкански, но и европейски тигър“, коментира политикът-предприемач.

Той обаче е сигурен, че ако държавата иска да успее в начинанието, трябва да копира неговия бизнес модел,  който спестява на всяко българско семейство поне по 3-4 000 лева годишно. „Това е моята философия в бизнеса – малък марж, високи обороти, още по-ниски цени, доволни клиенти, успешен бизнес”, споделя лидерът на ВОЛЯ. Според него не е задължително държавата да купува гориво от „Лукойл“, напротив това може да стане и от съседните ни държави Гърция, Румъния, а ако трябва и от Близкия изток. „Така ще се дисциплинира и производителят в България“, каза още Марешки.

По думите му, проектът ще струва около сто милиона евро. „Няма нужда бензиностанциите да са луксозни. По-скромни, но важното е да работят с малки надценки”, съветва той.

На опонентите му, които продължават да твърдят, че не е възможно у нас да има ниски цени на горивата, Марешки отговори с факти:  „Щом във VM Petroleum цените са около 1,40 за литър, а на останалите – над 1,80 лева, и не само, че не сме фалирали, напротив, имаме все повече и повече клиенти, значи може да се работи по този модел. Не се притеснявам, че държавата ще се намеси в този бизнес, напротив. Тя ще подейства отрезвяващо на тези ,които се самозабравят с надценките и брутално грабят от народа”, казва Марешки.

Той обясни, че ако държавният проект не сработи както трябва или се провали, това няма да повлияе на неговата дейност. Марешки съобщи, че всеки ден получава десетки молби от хора от цяла България да отвори бензиностанция в техния град. Наша проверка установи, че във Фейсбук вече има няколко отворени групи с имена от рода на „Искаме бензиностанция на Марешки в Шумен” или в Монтана, Кърджали, Плевен, в които жители на различни градове се организират, за да покажат, че са много и че очакват да отвори обект и при тях.