Правителството раздало 48 милиона лева на общините по Коледа

Ремонти и строителство на улици и изграждането на спортни зали са финансирани с извънредните пари от бюджета

Новини
21:08 - 02 Януари 2020
1832
Правителството раздало 48 милиона лева на общините по Коледа

Улици и спортни зали финансира правителството с извънредните пари 47 839 500 лв. е раздало правителството на 23 общини на последното си заседание за 2019 г. То бе проведено на 27 декември, но постановлението за разпределяне на извънредните суми бе публикувано в правителствената информационна система в първия работен ден на 2020 г.

Ремонти и строителство на улици и изграждането на спортни зали финансира правителството с извънредните пари от бюджета.

Варна е получила най-голям дял от милионите - 25 775 500 лв., които всъщност представляват възстановяване на разходите за строителството на новия булевард “Васил Левски”.

Реконструкцията на булеварда струва над 113 млн. лв. и продължи над 2 години. Той бе пуснат за движение през пролетта на 2019 г., а проектът бе атакуван заради елипсовидни вместо кръгови кръстовища и лошо отводняване на трасето на булеварда. През 2017 г. правителството вече веднъж финансира строителството на бул. “Васил Левски” с над 80 млн. лв.

4,5 млн. лв. от извънредното финансиране за общините получава Стара Загора. С тази сума ще започне строителството на нова многофункционална спортна зала в парк “Артилерийски”.

За изграждането на спортна зала 1,8 млн. лв. са отпуснати и на русенската община Бяла.

Третият по големина транш от извънредните милиони обаче е за Лом. С 2 млн. лв. ще се прави основен ремонт на водопровода и улици в града. По над 1 млн. лв. за ремонт на улици са отпуснати и на Костенец, Лозница, Червен бряг, Чипровци, Берковица, Кула и Брегово. Останалите финансирани общини получават по-малки суми - от 100 до 600 хил. лв., за ремонти на читалища и улици.

Над 200 млн. лв. са били разпределени на общините от правителството на последните му заседания през декември, показва още справка в информационната система. На 18 декември са отпуснати 136 млв. лв. за различни обекти, както и 14 млн. лв. за корекции на реки и овладяване на свлачища.

5 млн. лв. за ремонти на църкви е дало правителството през миналата година, обявиха от Министерския съвет. В сумата влизат и 2,3 млн. лв. за ремонт на източното крило на манастира “Св. великомъченик Георги Зограф” в Света гора, които бяха отпуснати на последното заседание на правителството за 2019 г.

На 27 декември за ремонти на храмове в страната са дадени още близо 1 млн. лв., като в тази сума влизат и над 700 хил. лв. за реставрация на джамията “Ибрахим паша” в Разград.

“Да ни тръгне новата година с Божията помощ, защото без Господа нищо не може да се направи”, пожела си премиерът Бойко Борисов, който в първия работен ден на 2020 г. посети Софийската духовна семинария “Св. Йоан Рилски”.

Той искаше да види как е направен ремонтът на сградата, финансиран с 2,4 млн. лв. от държавата преди 2 години.

“Каква красота стана сега, а какво беше”, отбеляза премиерът Борисов. Ректорът на семинарията архимандрит Пахомий изтъкна, че когато при тях идвали посетители, учили в чужбина, посочвали, че такъв красив пансион не са виждали – с обособена учебна и жилищна част.

Борисов разгледа както спалните помещения на семинаристите, така и ремонтираните учебни кабинети. А най-много се впечатли, че в духовната семинария обучението е с лаптопи. Софийската духовна семинария е построена само за една година през 1903 г. благодарение на дарения. Тя е духовното училище с най-дълга история в България.