Правителството ще отпусне още помощ за наводнените домакинства

135 000 литра питейна вода от Държавния резерв вече стигнаха до хората в най-засегнатите райони, които са с нарушено водоснабдяване

Новини
19:20 - 17 Юни 2023
2461
Правителството ще отпусне още помощ за наводнените домакинства

Кабинетът ще отпусне помощи в подкрепа на засегнатите от наводненията домакинства, съобщиха от правителствената информационна служба.

Министерството на труда и социалната политика създаде организация още в рамките на месеца пострадалите да могат да получат еднократната помощ в размер до 1512 лв. Сумата ще бъде отпусната веднага след одобрение на заявленията на нуждаещите се от Агенцията за социално подпомагане, която ще съдейства на гражданите за попълване на документите.

Паралелно с това, чрез Агенцията по заетостта, по заявка на общината и с финансиране от МТСП, безработни ще бъдат ангажирани да помогнат с почистване, пазаруване, координация на помощите и други належащи нужди на засегнатите.

Още от началото на наводненията социалните работници към Дирекции "Социално подпомагане“ на МТСП започнаха посещения в домовете на пострадалите, за да направят цялостна оценка на нуждите. Специално внимание ще бъде обърнато на децата, които са били свидетели на наводнението. Всички пострадали могат да потърсят безплатна психосоциална подкрепа и на горещия телефон на БЧК - 0800 114 66.

135 000 литра питейна вода от Държавния резерв вече стигнаха до хората в най-засегнатите от наводненията райони, които са с нарушено водоснабдяване. Правителството осигури 90 000 литра за община Етрополе и 45 000 литра за област Монтана.

Продължават усилията по отводняване и почистване на засегнатите райони.