Правната комисия: Гласуваме на хартия и с машини, изборният ден- до 48 часа

ДПС настоява да отпадне квадратчето "не подкрепям никого" от бюлетината

Новини
15:31 - 01 Септември 2020
2297
Правната комисия: Гласуваме на хартия и с машини, изборният ден- до 48 часа

На всички избори, с изключение на местните, да може да се гласува и с машини, и с хартиени бюлетини, а при епидемична обстановка изборният ден да може да се удължава до 48 ч. Това са част от промените, които правната комисия в парламента  прие на първо четене в Изборния кодекс с 11 гласа “за” и 9 “против” по предложение на ГЕРБ.

Правната комисия разгледа два законопроекта за промени в Изборния кодекс днес. Единият на ГЕРБ, а другият на ДПС.

От управляващата партия предлагат няколко неща - депутатите във Великото народно събрание да се избират през смесена система: 200 мажоритарно и 200 пропорционално, при епидемична обстановка в страната изборният ден да се удължава до 48 ч., да се гласува с машини, както и с хартиени бюлетини във всички секции в населени места с над 300 души. Предлага се още машинното гласуване да има на всички избори, освен на местните и да се въведе забрана за образуване на избирателни секции извън страната при прекратена задгранична дейност или ако дадената страна е във война. Друг от текстовете пък гласи, че обработката на данните от изборите трябва да се запише, че по закон се възлага на “Информационно обслужване” АД, тъй като, според мотивите, през последните 10 г. само то се явявало на търговете за обществената поръчка.

Депутатите от партията на Ахмед Доган пък за пореден път внесоха предложенията си текстът за задължителното гласуване да отпадне, а заедно с него и възможността да се зачерква “не подкрепям никого” в бюлетината, да се премахне уседналостта и лимитът в страни извън ЕС да се разкриват повече от 35 избирателни секции. Предложенията им обаче не се приеха, като за тях гласуваха само двамата депутати от движението, 8 бяха “против”, а 9 се въздържаха. Иначе от ДПС отново настояват да се премахне и забраната за агитация на чужд език, като този път предлагат тя да се махне, а преводът на български да стане задължителен. Партията предлага и въвеждане на видеонаблюдение в изборния ден. А преференцията да се счита за валидна, когато съвпада с квотата - парламентарна, общинска или др.

От ДПС обявиха, че няма да подкрепят предложенията на ГЕРБ, защото не решавали основните промени, които има в Избирателния кодекс.

След заявките на партиите вчера, до ВНС няма да се стигне, така че няма нужда да си вкарваме главата в текстовете за избора му, настоя зам.-шефът на ДПС Йордан Цонев.

Действащият текст за машинното гласуване е наше предложение. Неизменна позиция на ДПС е гласуването да е без хартиени бюлетини, продължи Цонев. Настоя, че голям проблем са Секционните избирателни комисии заради чието триене, преписване, грешене в протоколите и т.н. 65% от бюлетините са невалидни.

И президентът днес отново коментира как подкрепя машинното гласуване, но да не забравя, че зад тези текстове стои много опит и труд на експерти от ДПС. Така че ние знаем защо искаме машинно гласуване за разлика от други, каза още Цонев. Настоя, че отговорността за сертифицирането и закупуването на машините е отговорност на правителството и е трябвало да се направи досега.

ЦИК и правителството си прехвърлят топката. Не е работа на ЦИК да има складове, нито да мисли за логистиката по процеса, допълни зам.-шефът на ДПС.

БСП също отказаха да подкрепят законопроекта на ГЕРБ. Крум Зарков отсече, че предложенията са “еманация на абсолютно безхаберното отношение към законодателния процес”, както и че вместо яснота, те създавали допълнителен хаос. Той допусна, че шефката на ЦИК Стефка Стоева подала оставка, защото видяла в “каква спирала я вкарват”.

Въпросът дали трябва да се купят машините или да се наемат също е абсурден. Ами естествено, че трябва да се къпят, ако сме държава с устойчиво законодателство и наистина искаме да правим избори с машини. Ние сме единствената държава, която твърди, че механизирането на нещо ще го оскъпи, каза Зарков. В промените той съзря опит да се затрудни машинното гласуване, а хората да се объркат и да мислят, че това Народно събрание наистина има какво още да свърши.

Снимки: Агнес Методиева