Право на избор - решаваме кога да умрем!

Всеки трябва да може да избере пътя си, а Германия отмени забраната за евтаназия

Новини
15:46 - 28 Февруари 2020
2477
Право на избор - решаваме кога да умрем!

Германският закон, който от 2015 г. забранява асистираните самоубийства, е противоконституционен. Това реши в сряда Конституционният съд на Германия, мотивирайки се, че хората имат "право на самоопределена смърт", предаде Франс прес, цитиран от "Свободна Европа".

Определението е голяма победа за неизлечимо болни пациенти, лекари и организации, предлагащи евтаназия, които заведоха иск срещу забраната на професионално асистираните самоубийства.

Съдия Андреас Воскухле от Федералния конституционен съд в Карлсруе заяви, че правото на самоопределена смърт включва "свободата да си отнемеш живота и да потърсиш помощ за това".

Съдът също изненада наблюдателите, като изрично прие, че правото за достъп до услуги за подпомагане на самоубийства не трябва да се ограничава само до тежко или неизлечимо болни. Свободата да избереш смъртта си е "гарантирана на всички етапи от съществуването на човек", гласи решението на съда.

Действащият закон, известен като "Параграф 217", цели основно блокирането на дейността на организации, създавани да подпомагат тежкоболни пациенти, които искат да умрат. Той предвижда и наказателно преследване за медицински работници, които изписват лекарства, водещи до смърт. Предвиденото наказание е глоба или до три години затвор.

Конституционното делото беше предшествано от от друго съдебно решение през 2017, според което медиците не могат да отказват, предизвикващи смърт лекарства в крайни случаи.

Решението на конституционните съдии се очакваше с нетърпение в страната, където въпреки съпротивата на католическата и на протестантските църкви, обществената подкрепа за евтаназията расте. Въпросът е особено чувствителен в Германия и защото по времето на Втората световна война нацистите използват термина "евтаназия", за да избият около 200 000 хора с увреждания.

В основата на дебата беше аргументът на ищците, че конституцията на Германия гарантира лична свобода и достойнство, което според тях включва правото на избор кога и как човек да умре. Конституционалистите се съгласиха с техните мотиви и установиха, че ограниченията, наложени с "Параграф 217", правят невъзможно получаване на професионална помощ от трета страна в Германия. Това накара германските пациенти да се обръщат към членове на семейството или любими хора за помощ, като някои получават лекарства, прекратяващи живота от чужбина.

Конституционният съд обаче подчерта, че законодателите все още имат "широк спектър" от възможности за регулиране на асистираните самоубийства, например чрез задължителни периоди на изчакване или чрез въвеждане на стандарти за защита на потребителите.

Германското правителство заяви, че ще проучи подробно решението на съда преди да реши как ще процедира. В съвместно изявление Германската епископска конференция и Евангелската църква на Германия пък се казва, че възрастните или болни хора ще почувстват "вътрешен или външен натиск", за да се възползват от услугите за асистирани самоубийства.

Преди решението Германският медицински съюз също се противопостави на облекчаването на "Параграф 217", опасявайки се, че той може да отвори вратата за евтаназия, където лекарите вземат активна роля в подпомагането на пациента да умре.

Евтаназията е официално законна само в три държави от Европейския съюз - Нидерландия, Белгия и Люксембург. Асистираните самоубийства са регламентирани и в Швейцария, както и в американските щати Върмонт, Орегон и Вашингтон.

Проучване, направено от обществения телевизионен канал ARD във вторник показа, че 81 процента от германците смятат, че лекарите трябва да имат възможност да помагат на тежко болни пациенти да умрат. През 2012 г. на същото мнение са били 76 на сто от анкетираните