Правосъдие по български: 10 години не се намери виновен за смъртта на дете, поразено от ток в училищен двор

ВКС оневини окончателно двамата ел. техници

Новини
20:19 - 31 Януари 2023
3638
Правосъдие по български: 10 години не се намери виновен за смъртта на дете, поразено от ток в училищен двор

10 години след като загина 11-годишно дете, поразено от ток, виновни няма, а обвинените двама ел. техници са напълно оневинени. Това реши окончателно ВКС.

11-годишният Ангел Капсъзов от с. Копривлен бе ударен от ток в двора на училището в селото на 19 май 2013 г. докато играе футбол. Момчето прескочило оградата, за да гони топката и тогава е поразено от ток. Разследването установи, че има скъсан кабел, който се е опрял в оградата.

Заради това прокуратурата обвини електромонтьорите Спирия Пелтеков и Михаил Витанов от енергодружеството, че са причинили смъртта на детето поради немарливо изпълнение на занятие. При обход на електропреносната система месец по-рано те не били констатирали реалното състояние на проводниците.

Окръжният съд в Благоевград ги оправда през 2019 г., а година по-късно Софийският апелативен съд потвърди присъдата. В хода на делото стана ясно, че ден преди инцидента друг ученик е отчупил метална тръба и я хвърлил нагоре към проводниците и ги е скъсал.

Делото няколко пъти бе връщано от ВКС, но накрая двамата техници бяха оправдани окончателно. При последното разглеждане върховните съдии приеха изводите от последната петорна експертиза, че първопричина за инцидента е хвърлената тръба, която е ударила два проводника, разрушила е изолацията им и е предизвикала късо съединение.