Правосъдният министър готов с вариантите за 3-мата големи в Темида

Данаил Кирилов на среща с Румен Радев след Сотир Цацаров и Лозан Панов

Политика
07:47 - 15 Май 2019
2287
Правосъдният министър готов с вариантите за 3-мата големи в Темида

Правосъдният министър Данаил Кирилов вече е разработил вариантите, при които тримата големи в правосъдието да бъдат отзовавани преди т на мандата им - главният прокурор и шефовете на ВАС и ВКС. Той включи тази идея като своя задача при встъпването си в длъжност на 4 април. Днес следобед Кирилов е на среща с Румен Радев, като визитата му е от серията срещи, провеждани от държавния глава във връзка с изтичането на мандата на главния прокурор.

Има 3 положения, при които ще се прибягва към предсрочното освобождаване на тримата големи, пише “24 часа”. 

Кирилов все още не е разкрил основите на трите хипотези, тъй като до края на седмицата тече прецизиране на текстове с екипа му в министерството. Принципно се следва логиката при освобождаването от другите ръководни постове в Темида - такава насока даде той.

Темата за предсрочно отзоваване на тримата първи не е нова - тя е отпреди 2 г. и критиците искаха уточняване за режима на отговорността им.

"Именно това искам да използвам, а не “отзоваване” или “прекратяване на мандата”, уточни Кирилов, като обясни, че се търсят принципни решения. Режимът няма да засегне независимостта на прокуратурата, ВАС и ВКС.

“Следващата крачка е да започнем общественото обсъждане. По закон то трябва да е два месеца. Ще направим така, че дебатите да са интензивни”, обясни правосъдният министър. И прогнозира, че въпросът ще е окончателно уреден още до края на юли, т.е. преди лятната ваканция на парламента.

По въпросите за отговорността на 3-мата големи Кирилов отива днес следобед при президента Румен Радев, който покани на серия от разговори всички важни в съдебната власт във връзка с изтичането на мандата на главния прокурор. Радев вече се видя със Сотир Цацаров и Лозан Панов.