Правосъдният министър хареса формулата за мир на Зеленски

Новини
15:56 - 21 Ноември 2023
1082
Правосъдният министър хареса формулата за мир на Зеленски

Министерство на правосъдието (МП) се присъединява към украинската формула за мир, предложена от президента на Украйна Володимир Зеленски като част от опитите за слагане на край на войната и постигане на мир. Това обяви правосъдният министър Атанас Славов на форум с участието на представители на дипломатическите мисии в България. Информация за изказването му беше разпространена от пресцентъра на МП. Институцията подкрепя точка 7 от формулата, която касае възстановяване на справедливостта.

"България подкрепя международните инициативи, които целят решаването на военния конфликт и въздаването на справедливост. Ние също така подкрепяме създаването на международен трибунал, който да разследва престъпленията срещу човечеството и военните престъпления в Украйна, както и Международния център за преследване на престъплението агресия", коментира Славов. Той отбеляза, че България е и от държавите, присъединили към регистъра на щетите от войната на Русия в Украйна, иницииран от Съвета на Европа.

Правосъдният министър каза още, че към момента в страната ни живеят голям брой украинци, които бягат от войната и руската окупация. Той заяви също, че българската прокуратура може да инициира криминално разследване и да обедини усилия с европейските магистрати, за да се съберат доказателства, които да бъдат ползвани по време бъдещи международни дела.

"Това, което не сме направили още, но е мой специален ангажимент, е разследването според т.нар. универсална юрисдикция на българската наказателноправна система на престъпленията срещу човечеството и престъпленията на агресия", посочи Славов, като допълни, че е инициирал разговори с и.ф. главен прокурор Борислав Сарафов за започване на такива разследвания, каквито са стартирали в различни европейски държави.

Атанас Славов отбеляза също, че МП работи по законопроект за промени в Наказателния кодекс, в който се предвижда да бъде записано като състав специфичното престъпление "агресия". Очаква се проектът да бъде представен за обсъждане в следващите месеци.

Министърът на правосъдието предвижда в близките месеци да посети Украйна като част от плановете за засилването на отношенията между двете държави в областта на правосъдието. Целта е да се подобри обмяната на опит по теми като съдебната реформа, реформите на институциите за ефективно противодействие на корупцията и гарантиране независимостта на съда.