Правосъдният министър: Сглобката не скърца, вотът на недоверие ще бъде преодолян

Според него няма нарушаване на баланса на властите

Новини
18:55 - 10 Октомври 2023
2149
Правосъдният министър: Сглобката не скърца, вотът на недоверие ще бъде преодолян

За най-ключовите промени в проекта - разделянето на ВСС на две, достъпа на гражданите до КС, отчетността на главния прокурор, бих казал, че законопроектът е добре мотивиран. Има други части, които не са добре мотивирани. Ключовото разделяне на двата съвета се подкрепя от Венецианската комисия. Това коментира в ефира на БНТ министърът на правосъдието Атанас Славов.

„Ядрото е за реформата на съдебната система, това мотивира изобщо конституционната реформа. Там има ясни европейски стандарти за независимост на съдебната система. Трябва да намерим широка степен на съгласие по ключовите думи, да се надяваме че и по останалите също ще постигнем съгласие”, допълни той.

Според него няма нарушаване на баланса на властите: „Ние се опитваме да намерим правилният баланс на властите. Досега видяхме, особено темата със служебните правителства, отклоняване от принципите на парламентарното управление. Беше нарушена една конституционна конвенция за това какво правят или не правят служебните правителства.”

„Предстои да бъде структурирана новата Антикорупционна комисия. Тя ще се отличава по това, че ще има разследващи функции. Избраните трябва да отговарят на принципи за професионализъм, стаж и опит”, подчерта още той.

По повод вотът на недоверие, той заяви: „Още в петък ще видим ще ни стигне ли мандатът или не. Този първи тест за стабилност на кабинета според мен ще бъде преодолян.”

„Сглобката не скърца. Всяка формация има свои партийни интерес, които обаче трябва да балансира с националния интерес”, каза още министърът.